Вера Йоурова : „Предстои решение за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за България!“

0
76
Вера Йоурова

ЕК ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз.

Това съобщи заместник-председателят на комисията Вера Йоурова пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Пред тях Йоурова представи оценка на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния. Това съобщава БНР.

Като отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта, Йоурова подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия хоризонтален механизъм, който включва и свободата на медиите. И още:

„За мен би било преждевременно да дам дата на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017-а година. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни-членки“, каза Вера Йоурова на въпрос дали механизмът за сътрудничество и проверка над България ще бъде свален.

По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните-членки.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева заяви, че българите протестират за европейска България:

„Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребната политическа математика. Днес е време Европейската комисия да избере кое ѝ е по-скъпо – демокрацията, българската демокрация, или господин Борисов“.

Още обвинения срещу управляващите в България отправи евродепутатката от Радикалната левица Клеър Дейли, която заяви:

„Или сте некомпетентни, или сте подчинени на Борисов“.

Йоурова отхвърли тези обвинения и заяви, че си върши работата в условията на пълна прозрачност.