Дистанционно обучение при 10% болни ученици

0
24
Николай Денков Снимка: БТВ

1-4 клас и децата в градините може да не носят маски, ако се намират в „зелена“ зона

Към дистанционно обучение ще се преминава при 10% заболели ученици, съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако се намираме в „зелената зона“, тоест под 100 заболели на 100 хиляди души население, може да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет.

Ако обаче заболеваемостта е по-висока, тогава и децата от 1 до 4 клас ще трябва да носят маски. Ваксинираните възрастни също ще носят маски в училищната и предучилищната мрежа, съобщи Денков.

Сборни паралелки могат да се правят, но само при заболеваемост от „червената зона“ и само където децата и преди това са били заедно.

Ученици от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група, например от 4-и и 5-и класове. Но деца от различни паралелки на един и същи клас ще могат да бъдат събирани в сборна група, без да прекъсваме обучението, каза Денков.

Децата от 1-и до 4-и клас ще бъдат максимално в училище, с изключение на времето, когато се достигне тъмночервената зона по заразяване. При по-големите ученици ще се пристъпва към ротация. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас, каза още служебният образователен министър.