До 10 години затвор може да получи 15-годишният шофьор на автобуса за убийството на полицаите

0
40
Полицаите не са имали никакъв шанс.

Той и още двама сирийци са обвинени и за трафик на хора

Повдигнато е обвинение на 15-годишния сириец Омар, управлявал автобуса и предизвикал катастрофата, довела до смъртта на двамата полицаи. Това съобщи
на брифинг Соня Петрова от Окръжна прокуратура – Бургас. Случаят е квалифициран като особено тежък, като предвиденото наказание е от 3 до 10 години затвор, защото се касае за непълнолетен, обясни тя.

Разследването твърди, че има предостатъчно данни, които доказват, че именно Омар е бил зад волана.

Профилът на ДНК експертизата, взета от мястото на произшествието съвпада категорично с ДНК профила на 15-годишния водач на автобуса, обясниха от Окръжното следствие. Това доказва, че именно той е управлявал превозното средство. Свидетелските показания на мигрантите също го потвърждават като шофьор на рейса.

Обвинения за трафик на хора са били повдигнати на трима души от Районната прокуратура в морския град, информира прокурор Мария Маркова. Едното от тях е за непълнолетния водач на автобуса и на още две лица. Всички те са сирийски граждани, като единия от тях е с хуманитарен статут, а останалите две са със статут на постоянно пребиваващи. Техните обвинения са за противозаконното подпомагане за преминаване на границата на 47 чужди граждани, които също са сирийци. Законодателят в този случай е предвидил затвор от 1 до 6 години и глоба от 5 до 25 хил. лева, обясни още Маркова. За непълнолетния редукцията обаче е до 3 години наказание, добави прокурорката.

Постановено е задържане до 72 часа, като след изтичането им обвинението ще поиска от съда постоянен арест.