До 17 септември се приемат заявленията за гласуване по настоящ адрес

0
37
Снимка: архив

Заявлението може да се подаде и по електронен път през интернет страницата на ГРАО

От Централната избирателна комисия /ЦИК/ напомнят, че гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта.

Ако избирател има регистриран настоящ адрес в друго населено място и желае на 2 октомври да гласува на него, трябва да подаде заявление в срок до 17 септември включително.

Когато постоянният и регистрираният в общината настоящ адрес на избирателя са в различни населени места, той може да подаде заявление, по утвърден от ЦИК образец, да гласува по настоящия адрес, като адресира документа до кмета на общината.

Заявлението може да се подаде и по електронен път през интернет страницата на ГРАО, като избирателят впише данните си и посочи телефонен номер.

Електронен подпис не се изисква. От ЦИК напомнят също, че избирател, който е гласувал по настоящия си адрес на изборите през миналата година и желае това да се случи и сега на 2 октомври, трябва да подадено ново заявление за гласуване по настоящия си адрес.

Студентите, които учат в друго населено място от постоянния си адрес, могат да гласуват в града, където е учебното заведение и в избрана от тях секция.

Но тъй като вероятно няма да имат заверена студентска книжка към датата, е необходимо да имат поне удостоверение от висшето училище.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17,00 часа на 17 август, напомнят от комисията, цитирани от БНР.