ЦИК: 12,3% избирателна активност към 11 часа в страната

0
29
цик
Снимка: архив

Само 7 жалби са постъпили

12,3% е избирателната активност в страната към 11 часа, това заяви по време на пресконференция говорителят на ЦИК Росица Матева.

В Централната избирателна комисия са постъпили общо 7 жалби.

Тя съобщи, че това, което е постъпило като сериозен сигнал е притеснението, че когато се гласува е възможно при отбелязване да се остави отпечатък от едната върху другата бюлетина.

„ЦИК реши, че бюлетини при които се откриват следи от черната лента или отпечатък следва да бъдат отчетени като действителен глас“, заяви тя.

„Досега в ЦИК са постъпили седем жалби. Най-често това са нарушения извършени от секционните избирателни комисии“, заяви Матева, Тя поясни, че тези сигнали се препращат към общинските избирателни комисии, тъй като те са компетентни да извършат необохдимата проверка.

Като най-висока към момента избирателна активност от ЦИК отчитат в Болярово – 33,94 процента. Най-ниска е в Пловдив – 7,25%.

В ЦИК са постъпили около седем жалби, две са за назначаване на състави на секционни комисии, по които общинските избирателни комисии не са се произнесли или са приели отхвърлително решение, каза Матева. Тя добави, че ЦИК е взела решение за назначаването на тези състави.