Фиаското на Рашков с „борбата с купуването на гласове“ е най-голямото унижение в 142-та годишнина на МВР

0
4905
Полицейските акции имат по-скоро ПР ефект. СНИМКА: МВР

Реални резултати няма – само телевизионни ПР репортажи

Специализираните полицейски операции срещу търговията с гласове в навечерието на изборите от последната седмица очаквано предизвикаха силен медиен интерес. Зад тази пропаганда обаче се крие колосален и невиждан от години провал на МВР в противодействието на престъпленията, свързани с купуването на гласове.

Като комична може да да бъде определена ситуацията, пресъздадена в централната емисия Новини на бТВ в неделя вечер. Оказа се, че в неделя по обед в ромския квартал „Надежда“ на Сливен са пратени две полицейски патрулки, за да правят „показно“ за нуждите на телевизията, свързвана с укриващия се в Дубай Васил Божков – Черепа.

В комичния репортаж дори се видя, как оператор на телевизията е качен на задната седалка на патрулиращия автомобил, за да снима „акцията на МВР“ срещу търговците на гласове. Такива обаче нямаше, а самите роми подигравателно обясняваха, че са готови да продадат гласа си срещу сто лева, но купувачи липсват. Кулминацията на „акцията“ бе достигната, когато при „живото включване“ на репортерката на фона на декор от двама строени униформени пред затворен магазин, тя обяви, че нарушители не са установени, а за задържани и дума не може да става.

Този репортаж, замислен от „ПР-специалистите“ на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, изглежда трябваше да покаже, как МВР „активно“ и за „първи път“ се бори срещу изборната търговия. Но всъщност репортажът на БТВ от Сливен изкара на показ сериозните щети, които за краткото време от началото на мандата на Рашков, той е успял да нанесе върху службите за сигурност.

Вътрешното министерство се е превърнало в политически инструмент за пропаганда, което рязко контрастира сериозен непрофесионализъм в работата, който бе постигнат в последните 4-5 години. Арогантната употреба на МВР за политически цели тепърва ще нанася сериозни щети върху имиджа на България и несъмнено ще бъде отчетено като сериозен недостатък по отношение върховенството на закона у нас.

Негативни последици ще има и върху противодействието на организираната престъпност, каквито всъщност вече няма. Това е така, защото националните служби ГДБОП и ГДНП са прекратили работа по всички важни разработки срещу организирани престъпни групи, докато полицаи са унижавани да служат като декор за нискокачествената пропаганда на Бойко Рашков.

Министърът пък се занимава единствено с подхвърлянето на внушения и спекулации, присъщи на сайтове за „фалшиви новини“ и групи на професионални тролове в социалните мрежи.

Докато не спира да обикаля студията на кабелните телевизии и да дава пространни интервюта за сайтове, известни със своите политически и икономически обвързаности, Рашков непрестанно атакува и прокуратурата с манипулацията, че „пречела на разследванията за изборна търговия“.

Реалността обаче е точно обратната, защото от държавното обвинение на няколко пъти изнесоха доказателства, че полицията умишлено не подава информация навреме, а когато го направи, не представя никакви доказателства, които да послужат за повдигане на обвинения срещу търговци на гласове.