Г-н Президент, как да гласувам по пощата от чужбина по време на пандемия ?

0
1204
Срещата на Радев с "Възраждане". СНИМКА : ПРЕЗИДЕНТСТВО

Радев живее в паралелна реалност

Соня Колтуклиева, Фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Както обикновено, Цветан Цветанов си говори наизуст и какво-чул-какво-не-разбрал, бърза да се изявява. Както обикновено, президентът Радев, който ще си остане докрай аматьор в политиката, бърза да се съгласява.

По време на седянката в президентството, лидерът на българските републиканци ( знам, че буди смях, но останете за малко сериозни, моля ) казва така: “Искаме да предложим за българските граждани, живеещи в чужбина, които са над 2 милиона, да имат възможност да гласуват по пощата. “

Я да хвърлим един поглед на действителността!

Аз в момента съм в Лондон, може да съм тук и за изборите. Обединеното кралство е в локдаун до 15 февруари, съществува вероятност локдаунът да бъде удължен до лятото, защото смъртността от Ковид-19 достигна небивали размери – 83 203 починали, 3 160 000 активни случаи.

Всичко в държавата е затворено, с изключение на хранителните магазини и аптеките.

Как Цветанът на мисълта си представя, че българите ще получат бюлетини?

Ще се изтеглят по интернет ли? Това означава всеки българин в Обединеното кралство да има компютър и принтер у дома си.

Ще се вземат от посолството ли? А как ще се стигнe до Южен Кензингтън, след като е забранено да се излиза извън квартала, ако не е по спешност – глобите са от 200 до 10 000 паунда за нарушаване на правилата на карантината. Да не говорим колко е рисковано продължителното пътуване в градския транспорт.

Ще се получават по куриер ли – кой ще изпрати няколко десетки хиляди бюлетини по куриер? Посолството в Лондон едва ли разполага с адресите и на половината от българите, живеещи в Обединеното кралство.

Случка с мен от вчера. Трябваше спешно да изпратя документ от Лондон до София. Много от пощенските станции са затворени още от първия локдаун през март. Пред работещия Post office ( 9:30-17:30 ч.) на High Street Kensington се извиват огромни опашки; аз трябваше да чакам 45 мин. отвън на дъжда и още 15 мин. вътре. ( Един друг въпрос е защо институциите в България не признават документи, подписани и сканирани, изпратени по интернет, след като цял свят ги признава).

С Royal Mail за 5 странички, за получаване до 3 дни ( негарантирано, заради пандемията!), с проследяващ номер и подпис на получателя, платих 52 паунда, около 120 лева. С DHL е по-скъпо и по-сложно, куриерите не могат да идват на адрес за взимане на пратки, заради опасността от заразяване с Ковид.

Кажете ми сега как ще гласувам по пощата от чужбина по време на пандемията, на която не й се вижда краят, а президентът Радев закова датата на изборите на 28 март ( преди да се разколебае и да започне да се консултира, предизвиквайки укори и откровени подигравки )?!

Много сложно става и гласуването в изборни секции, защото зависи изцяло от епидемиологичната обстановка в съответната държава.

Така че, който много иска да гласува, ще трябва да се прибере в родината, стига да летят самолети и в България да не е въведена карантина за пристигащите.

… Това е положението, г-н президент.

Вашите седенки в президентството са ми просто смехотворни. И са толкова нелепи. Защото Вие, г-н Радев, живеете в паралелна (не)реалност. И нямате представа от реалността.