До 2 месеца пускат „Струма“ в едната тръба на тунел „Железница“

0
63
Заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов и председателят на УС на АПИ Иво Иванов инспектираха АМ „Струма“ в района на тунел „Железница“ и свлачищата около него. Снимка: Тони Маскръчка/24 часа

Предстои да се изготвят и проекти за укрепване на свлачищата от двете страни на тунела

До два месеца се очаква да бъде пуснато движението по едното трасе на АМ „Струма“ в отсечката между Благоевград и Симитли, която е около 6 км. В този срок трябва да завършат довършителните дейности по тунел „Железница“, като автомобилният трафик ще минава през едната тръба на тунела. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, който бе на инспекция заедно с председателя на УС на АПИ Иво Иванов на автомагистрала „Струма“ в района на тунел „Железница“ и свлачищата около него.

Предстои да се изготвят и проекти за укрепване на свлачищата от двете страни на тунела.

„В понеделник насрочваме работна група, която до две седмици трябва да излезе с решение дали ще са нужни допълнителни мерки. Тук има едно проблемно свлачище. Самата работа, като строителство, строителите ме увериха, че в срок след излизане на решението на комисията около два месеца ще могат да приключат с пътните работи“, каза Захари Христов. Той уточни, че работата по укрепването на свлачищата няма да пречи на автомобилния трафик да се движи в едното платно, а в тунелите престоят довършителни дейности.

Продължава и работата по системата SCADA за управление на тунела. Нейното изпълнение към момента е на 80%. Работи се по системите за безопасност в тунела – аварийни ниши, табла, климатици, окабеляване, оптика, монтаж на интелигентната транспортна система.