До Коледа смъртните случаи от ковид-19 може да станат 7 пъти повече

0
55
Петър Марков Снимка: Нова

В страните с висок процент ваксинирани, дори да има лека вълна, не умират хора, обясни д-р Петър Марков

До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. Тази прогноза направи пред Нова тв д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

„От 1 месец насам имаме стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време имаше същото стръмно покачване. Тогава през ноември имаше много стръмно покачване на смъртните случаи и до Коледа станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени – около 200 на ден и около 17 на ден починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени на ден и над 100 смъртни случая на ден. Ако тези 100 смъртни случая, станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва”, коментира д-р Марков.

По думите му това е сценарий при липса на контрол или при слаб контрол. „Надявам се, че властите ще вземат мерки”, заяви д-р Марков. Той обаче не каза кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По думите му разпространението в момента е толкова голямо, че може да бъдат наложен пълен локдаун на всички, а след като бъде овладяна малко вълната – само на хората без „зелен сертификат”.

Голямата разлика между България и западните държави била степента на ваксинираните. По думите му в страните с висок процент ваксинирани дори да има лека вълна, не умират хора.

„Тази болест протича с много типични симптоми. Много са важни първите 7 дни. В рамките на тях се развиват усложненията”, обясни пулмологът д-р Петър Чипев.

Именно в първите 7 дни пациентът имал нужда от лекар, който да го прегледа и успокои. „Според мен това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно”, заяви д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащия брой смъртни случаи на ден. По думите му тенденцията към момента е, че увеличаваме броя на смъртните случаи. „Това е големият проблем. Смъртността е мултифакторна, не се дължи само на COVID-19. Това е голям проблем на нашата здравна система”, обясни доц. Хинков.

Д-р Петър Марков обясни, че ако се признава 1 доза за зелен сертификат, то краткосрочно могат да се използват и тестът за антитела. Все пак ученият каза, че не трябва да се сертифицира човек с една доза, нито такъв с антитела.