Доц. Гълъбов: Повтарянето, че проф. Герджиков е зависим от ДПС и ГЕРБ, е много елементарна политическа борба

0
2056
Антоний Гълъбов

Щабът на Радев най-вероятно разпространява фалшиви новини дни преди балотажа, твърди политологът

„Вчера се появи нова фалшива новина, зад която най-вероятно стои Инициативният комитет на действащия президент – турска медия е публикувала информация, че в Турция  призовават да се гласува за проф. Герджиков. Повтарянето, че той е зависим от ДПС и ГЕРБ е много елементарна политическа борба“, заяви пред БТВ доц. Антоний Гълъбов, политолог и член на Инициативния комитет на проф. Герджиков.
„Дали ДПС ще призоват да се гласува за Герджиков – ще видим. Но по-скоро симпатизантите на ДПС видяха истинското лице на Румен Радев, а това са хора, които са способни да се мобилизират, когато има важен залог“, обясни политологът.

Според доц. Гълъбов резултатът от първия тур е очакван, защото през последните 7 месеца Румен Радев на практика управляваше. Важно е да обясним какъв е залогът на втория тур.

Проф. Герджиков не е профилът на онзи десен кандидат. Той адресира посланията си към по-широк кръг избиратели. Затова очаквам българските граждани да осмислят своя избор, посочи политологът.

По думите му сега е важно посланието към всички български граждани – към какво вървим, какво представлява промяната. „От техния избор зависи дали в нарушение на конституцията ще вървим към полупрезидентска република и свръхконцентрация на власт в ръцете на един човек. Именно това е условието на задачата, която трябва да решим на балотажа“, подчерта Гълъбов.

„Що се отнася до последните избори и ниската избирателна активност – това беше отговорът на избирателите спрямо натиска, който беше упражнен към тях от страна на служебното правителство. На практика Рашков създаде паралелна система за въздействие, без да сключи споразумение с прокуратурата, не осъществи контакт с ЦИК – все действия, които са в нарушение на конституцията“, коментира той.

Доц. Антоний Гълъбов отбеляза също, че досега не сме видели отчет на действащия президент Радев, който е отказал да следва приемственост и е превърнал администрацията си в най-непрозрачната по начина, по който работи.

„А аз искам да чуя отчет какво е направил през своя първи мандат президентът Румен Радев“, настоя Антоний Гълъбов.