Доц. Гломб: Омикрон засяга преболедували и ваксинирани

0
148
Любомира Николаева-Гломб Снимка: БНТ

Според нея новият вариант вече е доминантен у нас

„Омикрон показва доста големи различия спрямо оригиналния ухански вариант на ковид-19. Той не е по-заразен от делта, но избягва създадения имунитет. В доста голяма част засяга вече боледували веднъж или два пъти, пробива и ваксината. Имунизацията може да не пази от заразяване, но предпазва особено ефективно от тежко протичане и смърт“. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог в НЦЗПБ, в ефира на „Твоят ден“.

Тя увери, че няма да се отива към четвърта и пета доза, а по-скоро ще става дума за ваксини, адаптирани към новите варианти. „Работи се по такива. Необходима е бустерна доза, за да се предпазим от омикрон. Разработва се и комбинирана ваксина ковид-грип“, уточни доц. Гломб. И призова да не се предоверяваме на бързите антигенни тестове, защото отрицателният резултат невинаги означава, че не сме заразени.

„Симптомите на омикрон са сходни с предните варианти, протичането е относително по-леко, температурата не достига толкова високи стойности и не се стига до задух, но има кашлица“, сподели тя.

Според нея омикрон вече е доминантен у нас, а близо 50% от секвенираните проби са за този вариант. Тя призова да не омаловажаваме нито омикрон, нито сезонния грип. „Според проучвания в САЩ всеки пети заразен с омикрон е под 18 г. Това значи, че 20% от новозаразените са деца“ посочи вирусологът.

По думите й трябва да се уважава смъртността и да се прави всичко възможно да се избегне. „При началото на пандемията бяхме абсолютно оголени, за една година се създаде мощно оръжие – ваксината. За две години се създадоха няколко лекарства, които може би тази година ще влязат в употреба. На първо място е профилактиката“, смята тя.

За разхлабването на мерките във Великобритания медикът намери логично обяснение. „Над 60% от населението е с бустерна доза, а над 90% от хората над 65 г. са ваксинирани. Имат високо имунизационно покритие на уязвимите групи, а смъртността им е ниска“, обясни тя.