Доц. Гломб: Вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус веднъж годишно

0
69
Любомира Николаева-Гломб Снимка: БНТ

В Европа тестват дори ваксинираните ученици, обясни тя

В Европа тестването на учениците е в ход. Учениците над 12 години в голямата си част са ваксинирани, независимо от това ги тестват два пъти седмично. Доктрината „тестиране, за да останем в училище“ в повечето западни страни е приета, обясни вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб пред БНТ.

„Всяка ваксина иска няколко дози. Вирусът е изменчив, по принцип коронавирусите имат нетраен имунитет. Той ще бъде такъв и при ваксинираните, затова трябва непрекъснато да се подклажда и да се държи буден с ваксина“, заяви тя.

По думите ѝ вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус може би на година, но ако голяма част от населението е имунизирана, циркулацията на заразата ще се озапти.

Малките деца трябва да бъдат подпомогнати в тестването и това ще стане с учител и родител. По думите ѝ в тестването няма абсолютно нищо вредно, а от Центъра по заразни и паразитни болести предлагат доброволческа помощ за училищата в първите дни, за да помогнат.

„По въпроса за антителата ще изкажа своето лично мнение от гледната точка на вирусолог. Когато се вземат решения на национално ниво, обаче, се гледат много мнения. Според мен към момента няма тест, който да каже, че тези антитела са неутрализиращи и индивидът, който ги притежава, съответно е в по-малък риск да се зарази или да предаде заразата. Затова и нито една държава още не ги е приела като меродавни“.

Най-доминиращият вариант на вируса у нас е делта вариантът, но не това трябва да ни притеснява, а броят новозаразени, обясни още доц. Гломб. Тя категорично заяви, че в страната вече няма грип.

„Аз не мога да разбера защо хората се притесняват от ваксините, при положение че вече няколко милиарда дози са направени, наблюдаваме какви се резултатите от ваксината в продължение на година и половина, описват се нежеланите реакции и те са една на неколкостотин хиляди, което е нищожно в сравнение с пораженията от боледуването“, каза доц. Гломб.

Тя обясни, че ваксинираният човек може да се зарази, но ще прекара болестта в пъти по-кратко, отколкото неваксинираният. Според нея е егоистично да се спасяваме поединично, а ваксинирането спасява животи и позволява всички дейности да вървят в ход.