Доц. Кунчев: Карантинирани след КСНС са 28 души

0
30
Ангел Кунчев

Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни, казва главният здравен инспектор

„КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след съвета е 28 души”. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Той даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина: „Всичко зависи от това в кой момент ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни.”

„Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още”, допълни Кунчев.

По думите му влиянието на омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина. Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница, въпреки че са ваксинирани – ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.