Доц. Кунчев: Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май

0
59
Доц. Ангел Кунчев

Няма как пандемията да се овладее до края на април, казва главният здравен инспектор

Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май, посочи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той напомни, че още при предишната заповед за мерките първата точка предвижда удължаването им с още един месец.

„Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април“, коментира още доц. Кунчев.

По думите му капацитетът на болниците ще издържи, но не е сигурен дали ще издържат медиците. „Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокояваме“, смята главният държавен здравен инспектор. Според него ваксинацията следва да бъде завършена, защото „рискът е малък“.

„Тогава се получава и сертификатът за ваксинация. Няма как да се издаде такъв документ, ако не е завършена ваксинацията. Повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви“, изтъкна доц. Кунчев по повод употребата на ваксината на „АстраЗенека“. Той е категоричен, че не се налага никаква предварителна медикаментозна подготовка за хората с поставена първа доза от препарата.

„Масово в България втората доза на „АстраЗенека“ се появява в края на април и началото на май“, уточни здравният инспектор, който се надява и на повече яснота дотогава от европейските регулаторни органи.