Доц. Околийски от СЗО: Очаквам пета ковид вълна, не знам откъде идва оптимизмът на управляващите

0
191
Доц. Михаил Околийски Снимка: БНТ

Все още имаме висок брой новозаразили се и твърде висок брой загинали хора, коментира експертът

„Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно – особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, коментира пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация у нас.

Според него през цялото време сме в една потенциална висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни. Той очаква пета вълна на коронавируса у нас и смята, че трябва да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

„Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Даже Румъния е по-добре от нас. По данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България“, каза още доц. Околийски.

Експертът е категоричен, че здравната ни система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.

„Ваксинираните много рядко могат да предават вируса. Те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи още доц. Околийски.