Мистериозна справка от ДАНС за „Барселонагейт“ без автор, подпис и печат получена в спецпрокуратурата

0
1075
Снимка: гугъл

90% от работата по делото е приключила, разпитани са всички свидетели, предстои анализ на пристигнала вчера информация от Испания

В спецпрокуратурата е получена справка от ДАНС за „Барселонагейт“ на английски без автор, подпис и печат, съобщи на брифинг ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. В справката не пишело кой е източник на тази информация, нито която е институцията, която я е изготвила.

За първи път виждам такъв материал, коментира Маджарова и припомни, че в 80% от разработките на ДАНС има клауза, че не могат да бъдат използвани като доказателства в наказателното производство.

От спецпрокуратурата допълниха, че в документите от ДАНС действително има снимки на Бойко Борисов. „Това са снимки от медийни публикации в България и Испания. Наблюдаващият прокурор е поискал информация от ДАНС кой и на какво законово основание е изискал тази информация и кой я е изпратил в България“, каза и говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

До Испания има изпратени две съдебни поръчки. Едната е изпълнена и е пристигнала вчера. 219 страници са материалите. В момента не можем да кажем нищо за съдържанието, защото е на испански. А тези документи са основополагащи за разследването, допълни Кръстев.

От обвинението съобщиха, че са получили документи за случая по две линии – едните са от Испания, а другата са въпросните от ДАНС. Колкото до доклада, за който Бойко Рашков говори, той не бил получен още в спецпрокуратурата, но е изискан от наблюдаващия прокурор.

Делото в Испания е прекратено и е изпратено в спецпрокуратурата, каза още Кръстев.

90% от работата по делото „Барселонагейт“ е приключила, разпитани са всички замесени, заяви той. Показания е дала и Борислава Йовчева, чийто баща Георги Йовчев е стопанисвал къщата в Барселона. Сред свидетелите е и бившият премиер Бойко Борисов.

След анализ на информацията от Испания наблюдаващият прокурор ще реши как ще приключи разследването – дали има престъпление и на кого трябва да се повдигне обвинение, или делото ще бъде прекратено, обясниха от прокуратурата.