Доверено лице на Радев, ексчлен на БСП и дясната ръка на Атанасов в НСС съветват премиера Денков

0
552
Министерският съвет

Веселин Марков, близък с шефа на ДСБ, ще отговаря за военно-промишления комплекс

Премиерът Николай Денков се заобиколи със съветници с пъстро политическо минало. Част от тях са били близки до него в периода му на просветен министър, а другите – заради добри връзки в партиите, подкрепящи кабинета. Това пише „Сега“ на база справка от правителствената пресслужба за назначените до момента членове на политическия кабинет.

Иван Модев застана начело на кабинета „Денков“. Той бе начело на политическия му кабинет като министър на образованието. Модев е с дълга биография в областта на младежките политики и със солидни позиции при различни правителства. Той е син на бившия общински съветник на БСП и областен управител на София Тодор Модев. Сестра му – Мариела бе зам.-министър на туризма в първия кабинет „Петков“.

Интересен е изборът на съветници в областта на сигурността и въпросите на военно-промишления комплекс. За съветник по външна политика и политика за сигурност на премиера е назначен Драгомир Заков, който беше военен министър в кабинета на Кирил Петков и проектоминистър на външните работи в неуспешния опит на проф. Николай Габровски да направи кабинет с мандата на ГЕРБ.

Денков реши да запази съветник на предшественика си Гълъб Донев за ресор „Вътрешна сигурност“– Данчо Дяков. Досега той беше секретар на Съвета по сигурността на МС при Донев и вероятно ще остане такъв. Дяков минаваше за един от най-близките хора на президента Румен Радев в първия му мандат. Тогава той му беше съветник по военната сигурност.През 2018 г. Радев неочаквано го направи шеф на Националната служба за охрана, което потвърждаваше, че му е много верен.

По въпросите на военно-промишления комплекс ще отговаря човек, близък на ген. Атанас Атанасов. За поста е избран Веселин Марков, бивш служител на ДАНС.

За двустранните отношения и въпросите на ЕС в политическия кабинет ще отговаря Таня Гермер. Тя се появи в списък на назначени на граждански договори експерти при кабинета „Петков“. Справка в търговския регистър показва, че тя е била в ръководството на агенциите за експортно застраховане и за насърчаване на търговията в кабинета „Сакскобургготски“, участвала е и в борда на „Български пощи“.

За административните въпроси в кабинета Денков ще отговаря Маргарита Парашкевова. Тя бе в екипа на МОН, в дирекция „Човешки ресурси“. Международните организации и сътрудничество се поема от Екатерина Димитрушева, юрист. Тя бе депутат от ПП в 47-ото Народно събрание.

В политическия кабинет са още Пламен Славов – парламентарен секретар, и Румяна Дилова – сътрудник в кабинета на Иван Модев.