ДПС: А Лозан Панов не е ли политическа фигура

0
392
Йордан Цонев

Движението иска изслушване на министрите на финансите и икономиката за списъците по закона „Магнитски“

ДБ излъчи контактно лице – Атанас Славов, за разговори за конституционна реформа, с която да се прекрати предсрочно мандатът на Иван Гешев като главен прокурор, съобщи от трибуната съпредседателят на парламентарната група Христо Иванов.

„Ще ви изпратим днес писмена покана всяка група да излъчи такова контактно лице. Да организираме обща публична дискусия, на която всяка парламентарна група да заеме своята позиция за конституционна реформа“, настоя Иванов. По думите му целта е да се обсъдят и всички други важни теми за реформа в съдебната власт.

„Време е да започнем сериозна дискусия по необходимостта от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие, особено по отношение на прокуратурата“, уточни лидерът на ДБ.

В отговор Йордан Цонев от ДПС коментира, че движението ще участва във всякакви консултации и диалог по всички теми, включително и съдебната реформа.

„Когато говорим за независима съдебна власт, истинска независима – имате нашето партньорство и съгласие“, подчерта Цонев. В декларацията си той отговори и на Христо Иванов за Иван Гешев, като попита къде е тук разговорът за Лозан Панов и той дали не е уронил престижа на съдебната власт.

„Той не изнася ли политически доклади, не участва ли в политически събития? Не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана?“, попита Цонев. Във връзка с поставения въпрос от ДБ за независимостта на съдебната система депутатът се обяви против лицемерието на някои от колегите си.

„Ние сме против лицемерието – когато обвиняваш определени хора и изключваш други, които са го правили. Лицемерие е да прикриваш част от истината и да се опитваш да насочваш общественото внимание към други зависимости на други лица“, изтъкна Цонев като по този начин напомни позицията на лидера на ДБ да не пести коментари по изявите на главния прокурор, а да пропуска тези на председателя на ВКС Лозан Панов.

От ДПС напомниха и списъците на служебното правителство на фирми и лица, свързани със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“.

„Къде в закона „Магнитски“ е принципът за невинност до доказване на противното? Къде са доказателствата за вина, къде е защитата в това дамгосване? Нашите партньори от САЩ могат да си приемат, каквито искат закони. Нашето уважение към тях като партньори ще продължи и за в бъдеще.

Това не е неотменима наша политика, но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателство на Щатите на българска територия, след като то не е пренесано на европейската. Кой позволява това да се случи? Ние няма да спрем. Следващата седмица ще внесем искане за изслушване на финансовия и икономическия министър за списъците, на каква основа са направени, въз основа на кой български закон и т.н. и т.н.?“, възрази Йордан Цонев.

Той се ангажира още следващата седмица ДПС да внесе искане за изслушване на министрите на финансите и на икономиката за списъците по закона „Магнитски“.