ДПС: Държавата може да национализира „Лукойл“ както в Италия

0
51
Йордан Цонев и Хамид Хамид Снимка: архив

Движението настоява да бъде забранен износът на нефтопродукти от бургаската рафинерия

ДПС почерпи ценен опит от Италия – държавата да вземе „Лукойл“, както стана в последните дни на Ботуша. Но само ако има нужда, обясни зам.-председателят на движението Йордан Цонев на брифинг в парламента, цитиран от „24 часа“.

„Ние търсим и тази възможност, която се е случила в Италия, ако можем да я осъществим и в България“, каза Цонев.

„Смятаме, да бъде забранен износът, но днес пристигна новината, че другата рафинерия, която „Лукойл“ има в Италия, е минала под контрола на италианското правителство, за да може да обслужва стратегическите интереси на Италия“, заявиха от ДПС

Чуха се много въпроси, че ако износът спре, рафинерията ще спре работа и в България ще има проблем с доставката на дизелово гориво. Нашата цел е, ако се забрани износът, с продължаването на работа на рафинерията, да се осигури евтино гориво за българските граждани, каза Цонев.

Търсим и тази възможност, която е направена в Италия, ако се наложи да я направим и в България. Ще продължим работа по темата, дали ще е със законодателен акт, дали ще бъде чрез златната акция или по някакъв друг начин, но ще се опитаме да осъществим това наше намерение, добави Цонев.

Той подчерта, че намерението на ДПС е в унисон с намерението на ЕС да наложи ембарго на руския петрол и с това, че ЕС даде правото на страната ни да ползва 2 години руски петрол. Но правото е дадено само, за да се ползва с цел облекчение на българските граждани, обобщи зам.-председателят на ДПС.