Само в Breaking.bg: Кой е „ Голямата Чекия“ или „ДПС-връзките“ на Митьо Очите

Снабдяват ли хора на Желязков почти всички заведения в Слънчев бряг и Несебър ?

0
4564
Очиге
"Голямата Чекия" кандидат за депутат на ДПС. МИР СОФИЯ №24 1. Щерьо Щерев Щерев 2. Карамфил Сергеев Малинов 3. Едиз-Ханиф Баязидов Саидов 4. Велислава Иванова Кръстева 5. Веселин Веселинов Русинов 6. Цветан Иванов Енчев 7. Ремдие Сеид Ибрям 8. Халил Халил Адем 9. Джейлян Адемова Мехмедова 10. Юлиан Георгиев Стефанов 11. Людмила Иванова Тончева 12. Айбенис Гюлбен Османова.

Как 70% таксиджиите и охранителите на Слънчев бряг са от Смолянско

Стефан Ташев

Арестът в хотел „Рамада“ в Истанбул, при който бяха задържани издирваният от България Димитър Желязков-Очите, бившият депутат от ДПС Несрин Узун и зам.-председателят на общинския съвет в Бургас от квотата на БСП Бенчо Бенчев предизвика поредица от политически скандали. Бенчев бе изключен от групата на БСП в общинския съвет в Бургас, червените се разграничиха от него.

От страна на ДПС обаче няма никаква реакция за присъствието на бившия им депутат в обкръжението на Димитър Желязков. Самият Узун даде пресконференция по къси панталони и обясни, че той минавал случайно при приятеля си Бенчо, вечеряли и после ги арестували.

Тези обяснения са за наивници, пък и медиите на Пеевски услужливо подминаха темата за Узун. Може би случайно.

Дали защото от ДПС имат доста добри отношения с несебърско-поморийската бригада на Митьо Очите, на която осигуряват политически и бизнес чадър ?

В предишни публикации по темата писах, че дясната ръка на Желязков и негов охранител Христо Широков-Широката е втори мандат общински съветник от ДПС в Поморие. Слухове твърдят, че той вероятно ще бъде кандидат на партията на Доган за кмет на морския град на предстоящите през 2019 година общински избори.

Широков и Очите бяха подсъдими заедно по делото за т.нар. Змийски патрони, когато бяха задържани край София  през 2004 година. Двамата получиха условни присъди от 3 години.

Докато течеше този срок Широков стана обвиняем за рекет над файтонджии в Слънчев бряг. Искали от всеки с каруца за превоз на туристи „такса спокойствие“ от 1000 лева месечно. Вместо да влезе в затвора Широката бе оправдан и стана общински съветник. Явно това не смущава ръководството на ДПС, както и изявленията на Несрин Узун, че „може би живеел“ заедно с Желязков в нова луксозна кооперация в Бургас, но не си познавал съседите.

Оказа се, че Желязков има и други „депесарски контакти“, но не край морето, а в Смолянско. Откъдето е номиналният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, родом от Борино.

Верен човек на Очите там е бизнесменът Карамфил Малинов, наричан с благозвучния прякор „Голямата Чекия“. 45-годишният Малинов е от рудоземското село Бяла Река. Брат му е бил един мандат кмет на селото.

Голяма Чекия“ започва кариерата си като охранител по нощни заведения в района в зората на демокрацията. След което рязко се замогва. Може би защото през седмица негов гост в Смолян е Димитър Желязков.

Малинов се пробва в политиката. На местните избори през 2007 г. той е втори в листата за общински съветници на партия НДСВ в Рудозем. През 2013 г. на парламентарните избори Карамфил Малинов се оказва на второ място в листата на ДПС в 24 МИР-София и за малко да стане депутат.

Благодарение на тандема Очите-Голямата Чекия по морето 70% от всички таксиджии, особено в Слънчев бряг, се оказват от Смолянско.

А знаем афинитета на Желязков към такситата, което едва не му коства живота преди 2 години.  Изведнъж бившият охранител Малинов се оказва единствен доставчик на горива за много заведения и хотели в Слънчев бряг, твърдят запознати. Интересно. Злите езици твърдят, че „Голямата Чекия“ доставя горивата заедно с други знакови фигури от Смолянско от обкръжението на Маргините.

Чрез фирмата на средния Маргин-Димитър Маринов, наричан Макарона и неговият съдружник Христо Халваджиев-Халвата. Последният бе представител на СИК за Смолян, арестуван при шумна акция в Чепеларе и обявен за „финансист на Маргините“ през 2008 г. Халвата бе подсъдим за манипулиране на обществени поръчки именно за доставки на горива. И естествено оправдан.МИР СОФИЯ №24 1. Щерьо Щерев Щерев 2. Карамфил Сергеев Малинов 3. Едиз-Ханиф Баязидов Саидов 4. Велислава Иванова Кръстева 5. Веселин Веселинов Русинов 6. Цветан Иванов Енчев 7. Ремдие Сеид Ибрям 8. Халил Халил Адем 9. Джейлян Адемова Мехмедова 10. Юлиан Георгиев Стефанов 11. Людмила Иванова Тончева 12. Айбенис Гюлбен Османова

Пак благодарение на Желязков, който се води само скромен консултант пред уволнение, почти всички заведения в Слънчев бряг ползват охрана, посочена от него и Малинов, твърдят запознати.

Това става включително и на плажа „Какао бийч“, запазена територия за бивши висаджии. Източници на Breaking.bg посочват имена и прякори на охранители от Смолян в Слънчев бряг-Метъла, Чичката, Боев, Боксера и тн.

Справки във фирмените регистри показва, че Карамфил Малинов е съдружник с ресторантьора Асен Левов във фирма „Извор-АК“ ООД. По случайност Левов има апетитни заведения на….Слънчев бряг. Името му нашумя в края на 2009 година.

Тогава избухна скандал заради решение на правителството на Сергей Станишев да предаде безвъзмездно апетитен имот в Смолян на частно сдружение, в което фигурираше и Левов. Става дума за два етажа от Селекционния център в града, „дарени“ от правителството на Станишев безплатно за срок от 10 години на частната фирма за развъждане на овце и говеда. Сделката бе развалена от кабинета на ГЕРБ.

Затова обвинение получи земеделският министър Валери Цветанов.

Левов, с прозвището Бузи, е много близък с депутата от ДПС Рамадан Аталай.  Друга смолянско-морска връзка се открива отново край Малинов. Последният е съдружник с Николай Ушев във фирма „Никка-2009“ ЕООД. Фирмата дължи над 64 000 данъци на НАП, сочат справките.

Ушев е зет на Джамбаза, един от собствениците на ресторант „Чевермето“ в Несебър.

Друга „депесарска връзка“ на Очите в Смолянско се нарича Николай Миховски, казват запознати. Както „Чекията и  Миховски също се оказва кандидат за депутат от ДПС в София на изборите през 2013 година. Той обаче е в 25 МИР-София, сложен на трето място. Не успява да влезе в парламента.

Баща му е известен бизнесмен от Райково. Интересни връзки нали ? Струва си някой да ги поразрови. Но едва ли.