ДПС: Делата за клевета на Прокопиев са „комунистически прийом“, баща му е „търкал ушите на Живков“

0
360
Йордан Цонев и Хамид Хамид Снимка: архив

Партията дава финансовия министър на прокуратурата за назначената повторна ревизия на Пеевски

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви на брифинг в парламента, че движението ще даде вицепремиера и финансов министър Асен Василев на прокуратурата, тъй като при вече завършени ревизии на депутата Делян Пеевски той отново ще назначи нови проверки за това изпирал ли е пари през офшорни сметки депутатът от ДПС. Проверката ще е по сигнал на „Боец“, съобщи Tribune.

„Това е проява на политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти“, коментира Карадайъ. Депутатът Йордан Цонев разясни на медиите, че според Данъчнопроцесуалния кодекс Асен Василев няма право на такива действия.

„Преди два дни застанахме тук пред вас и предупредихме за едни закани на министър Асен Василев към едни наши колеги. Това, за което ви предупредихме, е факт. Моделът е някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма. Казаното от прокситата на олигарха Иво Прокопиев се довежда до знанията на Василев и той обещава да извърши неправомерни действия“, изтъкна председателят на ДПС. Мустафа Карадайъ поясни, че технологията за задействане на подобна „ревизия на ревизиите“ е медията на Иво Прокопиев да зададе публично въпроси, а Асен Василев да предприеме проверка на вече извършените и приключилите ревизии.

„Вероятно резултатите от тези ревизии не са довели до очаквания резултат и затова се налагат нови проверки“, уточни депутатът Хамид Хамид.

Относно писмото на бизнесмена Иво Прокопиев, че ще съди депутати от ДПС, които уронват престижа му като го обявяват за „олигарх и медиен монополист“ Хамид Хамид посочи, че от създаването си ДПС е било подложено на репресии, а бащата на Прокопиев „е търкал ушите на Тодор Живков в ловно стопанство „Воден“, така че тези комунистически прийоми не ги притесняват.

Народният представител Йордан Цонев прие с усмивка задочното питане през медиите на Иво Прокопиев дали депутатите от ДПС ще се откажат от имунитета си, ако им повдигне обвинение в съда, като разясни, че и без да направят това, бизнесменът може да заведе граждански иск срещу тях.