ДПС: Изходът от политическата криза минава през коалиционно правителство, а не кабинет на малцинството

0
34
Мустафа Карадайъ Снимка: архив

Първите две политически сили тикат страната към избори, смятат от партията

Изходът от политическата ситуация у нас минава не през кабинет на малцинството, а през коалиционно правителство. Това стана ясно от думите на лудера на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите на ДПС с президента. Той подчерта, че българският народ е мъдър, а последните 5 пъти е излъчвал една и съща структура на НС и не дава на никого да управлява едно партийно или еднолично. „Цената на едноличното и еднопартийно управление за 12 г. я платихме и я плащаме все още“, заяви той. Според него шести ненужни поредни предсрочни избори няма да променят нещата. Затова политиците трябва да осмисля понятието „диалог“.

ДПС не са обсъждали с държавния глава третия мандат.“ Нека да призовем за разум, отговорност и чрез диалог всички да тръгнем, да дадем своите усилия да оформим отговорно мнозинство“, заяви Карадайъ. А на въпрос дали това може да се случи с третия мандат той каза: „Може да се случи и с първия“. Обаче бе категоричен, че“ диалог няма, има само разговор“. И от ово настоя да се надскочи лич ото и партийното его в интерес на обществото и решаване проблемите на хората.

„Според нас липсва диалогът на политическия терен. Това, което демонстрират първите две политически сили, е едно състезание как някой от тях не е виновен за поредните евентуално и предсрочни избори, но не полагат усилия да се излезе от политическата сила. Хем си разговарят, хем се опитват да си прехвърлят, че другия е виновен за поредните ненужни предсрочни избори. Това, което наблюдаваме последните 20 дни – те тикат страната към избори“, заяви Мустафа Карадайъ.

„Дневният ред на обществото са инфлацията, високите цени, несигурните работни места, неадекватните доходи. Кой се занимава с тези въпроси? Стигаме до там лично или партийно его да се поставя над обществения интерес“, възмути се лидерът на ДПС.

„Беше един загрижен и откровен разговор за бъдещето на страната“, обобщи консултацията при президента Карадайъ.