ДПС към Радев: Правителството ви закъсня с плана за възстановяване и оперативните програми на ЕС

0
344
Снимка: архив

Не противоречи на законите на физиката ДПС да подкрепи бъдещия кабинет, зависи от програма и какъв ще е персоналният състав на новия кабинет, каза лидерът на ДПС

ДПС станаха третата сила, поканена от Радев на „Дондуков“ 2 във връзка с консултациите за съставянето на правителство.

Радев заяви, че има очаквания за редовен кабинет и че българските граждани гласували за промяна.

„Изборите, проведени три пъти в страната, са в резултат на политическата криза. Тя не настъпва за един ден и ние станаха свидетели как през годините сме стигнали до ситуацията, в която се намираме, подчерта от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Не е нова тема за нас от ДПС, защото през годините ние неведнъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза. През 2016 г. конференцията ни се проведе под мотото „Възстановяване на нормалността в политиката. Много пъти сме могли да дефинираме какво разбираме под възстановяване на нормалността в политиката, възстановяване на демокрацията и възстановяване на държавността. Въпросът е как преодоляваме политическата криза“, каза още той.

Карадайъ допълни, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи – здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени.

„Страната изисква отговорно управление, управление с визия, изисква отговорни политически субекти с бързи, спешни действия с оглед на преодоляване на кризата и с поглед в бъдещето“, каза лидерът на ДПС.

„Ние сме закъснели с Плана за възстановяване и устойчивост и закъсняваме с оперативните програми. Националният ресурс, които имаме за реформите, не е достатъчен, а тези възможности, които бихме имали при подобрен План за възстановяване и при одобрени оперативни програма могат да дадат тласък на икономиката, да се повишат доходите и стандартът на хората“, каза в заключение Мустафа Карадайъ.

На излизане лидерът на ДПС каза, че не противоречи на законите на физиката ДПС да подкрепи бъдещия кабинет, зависи от програма и какъв ще е персоналният състав на новия кабинет. В основата на всичко стои една думичка – диалог, заяви той.

В отговор на думите на депутата от „Продължаваме промяната” Христо Петров (Ицо Хазарта – бел. ред.) Карадайъ заяви: „И аз, и цялата партия сме охрана – охрана на гражданските права на всички граждани.“

Кадарайъ отклони въпроса за смяна на главния прокурор Иван Гешев: „Реформа в съдебната система – да, дотолкова, доколкото минава през законодателството, защото законодателният орган е НС. Отговорността за персоналните промени е на компетентните органи.“

„Не е лоша идея в Народното събрание да се влиза само със зелен сертификат“, каза още Кадарадайъ и добави: „Така ще дадем пример, че сме отговорни към човешкия живот“.