ДПС: Правителството няма план за управление на кризите

0
79
Джевдет Чакъров

Управляващите действат ден за ден, на парче, каза в декларация Джевдет Чакъров

Правителството няма план за управление на кризите в България, предизвикани от войната в Украйна. Действа се ден за ден, на парче, без планиране и превантивни мерки. Това обяви в декларация от името на ПГ на ДПС Джевдет Чакъров.

Той призова кабинетът да разработи план за действие, като се търси надпартиен консенсус. „Според експерти светът трябва да се подготви за дълга война и за това, че кризите, породени от нея, ще имат сериозни последствия. Правителството обаче не управлява в такава перспектива“, посочи Чакъров.

Той припомни, че военният конфликт засили негативните ефекти от коронавируса, а световната ценова криза е довела до рекордни цени на газа, нефта и тока.

„Прогнозите за повишението на горивата е да продължи, защото Русия е на второ място в света по износ на енергийни носители. Ако се стигне до напълно спиране на доставките от Русия, ЕС няма алтернатива. Няма план на правителството за такава патова ситуация“, каза Чакъров.

По думите му земеделските производители, които осигуряват продоволствието, са в тежкото състояние заради скока на цената на торовете, някои от тях не могат да свържат двата края.

„Прогнозите са за драстично повишение на цените на храните, Русия и Украйна са производители на 30% от пшеницата, но няма мерки за подкрепа на социално слабите българи и на пенсионерите при тези високи цени на храните, тока и лекарствата. Никой не съобщава какви мерки са набелязани и за туризма, който също страда“, посочи той.

Чакъров отбеляза и че за разлика от България другите страни от ЕС предприеха сериозни мерки за кризите.