ДПС ще сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с Прокопиев и взели над 500 млн. лева премии от 2010 г. досега

0
324
Станислав Анастасов

В голяма част от тях във финансовите им отчети има чувствителна разлика между деклариране на печалби и приходи, коментира Йордан Цонев

ДПС ще сезира прокуратурата за дружества, свързани с Иво Прокопиев, съобщи БГНЕС.

По време на брифинг в Народното събрание депутатът от ДПС Станислав Анастасов заяви, че той е по актуална тема – цената на тока и кой обира в джобовете си парите на гражданите и бизнеса.

„Установили сме от публични регистри, че има 13 дружества, за които има свързаност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев“, заяви Анастасов. „Също е видно пак от публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети, че по време на „тиранията на ДПС“ в институциите и регулаторите по негови думи, а именно 2010 г. насам, тези 13 дружества взимат средногодишно по 50 млн. лв. премии. Т.е. от 2010 г. до 2021 г., когато беше непроменен размерът им, тези 13 дружества, свързани с Прокопиев, са прибрали от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ малко над половин милиард лева“, поясни депутатът.

Колегата му Йордан Цонев от ДПС също направи коментар.

„Тук има две теми, по които ние ще сезираме прокуратурата да извърши съответните проверки. Първата е, че най-вероятно става въпрос за избягване на данъчно облагане при сделките между свързани лица. Втората тема е укриване на печалби. Ние виждаме, че в голяма част от дружествата във финансовите им отчети има чувствителна разлика между деклариране на печалби и приходи. Много чувствителна разлика. Това не може да го установи друг освен компетентните органи. Затова ще ги сезираме компетентните органи да извършат проверки“, каза Цонев.