Два автомата, гранатомет, пистолети, бомби и канабис открити в колата на мъж и зет му

0
88
Снимки: МВР

Изработката на заглушителите и самоделните взривни устройства е на изключително високо ниво. 90% от оръжията са със заличени номера, съобщиха от полицията

Бургаските полицаи разкриха мощен арсенал от оръжия и наркотици в колата на зет и тъст, а при претърсване в родната къща на по-възрастния – наркоферма. В автомобил, с който са се движили мъжете, на територията на курорта „Елените“ униформените са открили два автомата, гранатомет и две самоделни взривни устройства, както и още много оръжия. Имало и дрога в пакети.

Арестуваните са 48-годишният Щерион Джамбазов и 24-годишният му зет Никола Батилов. Батилов бил гадже на дъщерята на Щерион, нямали брак, но Щерион имал пълно доверие на младока и така като семейство завъртели собствен „бизнес“.
На задържаните са повдигнати обвинения. Първоначално, след като полицаите при проверка открили оръжията и дрогата в паркираната пред къщата кола, двамата са се укривали от полицията. Преди броени дни обаче, след като явно размислили, се предали.

За безпрецедентния случай съобщиха на брифинг във вторник окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и шефът на ОД на МВР Калоян Калоянов. Задържаните не са криминално проявени или осъждани до момента. Обвиненията срещу тях са две – за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Грозят ги от 3 до 12 години затвор по всяко едно обвинение. Специализираната полицейска операция е на „Криминална полиция“, сектори „Наркотици“ и „Специални тактически действия“ при ОДМВР-Бургас.

В къщата в курорта са установени 413 саксии за канабис, както и цялостно оборудване за отглеждането на растенията, иззети са 23 кг суха тревна маса, предназначени най- вероятно за турския пазар. Оръжията и боеприпасите са много, освен автоматите, гранатомета и самоделките, сред тях 9 пистолета различни по калибър, и боеприпаси, две пушки различни модели с боеприпаси, бойна граната, 5 заглушители – за автоматите и за пистолетите, три самоделни взривни устройства, подготвени за незабавна употреба и др.

„Изработката на заглушителите и самоделните взривни устройства е на изключително високо ниво. 90% от оръжията са със заличени номера. Назначени са множество експертизи, които ще дадат отговор на много въпроси по тази операция“, съобщи Калоян Калоянов. От експертизите ще стане ясно дали оръжията са били използвани.
Нямало данни да е подготвяно покушение срещу определена личност./Труд/