Два месеца след пропадането на пътя за Триград Кирил Петков се похвали, че се намерили пари за ремонт

1
301
СНИМКА: ТРУД

Тепърва ще има обществена поръчка

Два месеца след пропадането на пътя за Триград Кирил Петков се похвали, че се намерили пари за ремонта. Изказа и благодарности към министерствата на финансите и регионалното развитие за отделените средства. В четвъртък на заседание парите щели да бъдат отпуснати.

„Не сме се бавили до този момент. Имаше процес на проектиране, вървеше процесът за избиране през обществените поръчки на изпълнителя и сега ще има и средства. Искам да уведомя тези хора, които нямаха достъп, че това ще бъде поправено в най-кратък срок. Не сме загубили и ден“, каза премиерът.

Обещанията на управляващите за път до селото обаче претърпяха няколко метаморфози.

Първо – ремонтът щеше да стартира след новогодишните празници с финансиране от Министерския съвет. После обаче от кабинета казаха, че трябва да се организира обществена поръчка.

„Не сме склонни на повече лъжи и не искаме да слушаме празни обещания“, категорични бяха жителите на Триград.

Те излизаха и на протести, след като поройните дъждове разрушиха единствения път до селото. Заплашиха с бунт и гражданско неподчинение.

В редица репортажи беше показано как хората с риск за живота си носят храна, ходят на работа или лекар. Носят продуктите си на ръка през опасния участък, който пропадна през декември.

Рискът е голям, защото с топенето на снега, падат и камъни. Туристи няма, а бизнесът е застинал.

Комисията по бедствия и аварии, която трябваше да отпусне парите за спешния ремонт, до този момент не е заседавала.

Но иначе не е загубен и ден…