Два състава на ВАС отмениха решенията на Сандов за магистрала „Струма“

0
134
Трасето през Кресненското дефиле

Прекратяването на ОВОС-а е незаконно

Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решенията на екоминистъра от кабинета „Петков“ – Борислав Сандов, с които той спря ОВОС-а на бъдещата магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле и прекрати изменения на Подробния устройствен план за трасето на аутобана. По този начин магистратите уважиха жалбата на пътната агенция, съобщава „Труд“.

Според магистратите „ прекратявайки процедурата по извършване на оценка за съвместимост поради констатирана липса на анализ на предвидените смекчаващи мерки спрямо специфичните природозащитни цели, министърът е действал н разрез с принципа на предвидимост, който предполага последователност и непротиворечивост“.

Сандов не е пратил указания на пътната агенция да извърши анализ въз основа на заложените природозащитни цели, а вместо това е прибързал и е прекратил процедурата, се казва в становището на съда.

От ВАС връщат преписките по двете дела на настоящия министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, за да продължи процедурите по оценка на съвместимостта, съобразно указанията на съда.