Двама българи са сред задържаните в разбития от Европол наркокартел

0
41
Разбита е мащабна европейска мрежа за трафик на кокаин, задържани са 49 заподозрени в различни страни. СНИМКА: ЕВРОПОЛ

В международната операция са участвали двама служители на ГДБОП

Двама български граждани са задържани в Испания при международната операция на Европол срещу разпространението на наркотици, съобщиха за „По света и у нас“ от МВР.

„На 8.11.2022 година на територията на кралство Испания бе проведена международна операция с кодово име Faukas, касаеща международна престъпна организация, ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка. Трафикът е осъществяван чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго. На 08.11.2022 са задържани общо 13 лица на територията на Кралство Испания, двама от които български граждани и още две лица с чужда националност на територията на Дубай. По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 хиляди евро, както и имуществото, оценено на около 24 милиона евро“.

По време на разследването, проведено в срок от две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки на Европа, основно на територията на Испания. Арестувани са общо 49 лица, имащи връзка с престъпната организация, предаде БНТ.

Водещи в разследването са полицейските сили на Кралство Испания със страни участници: Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA САЩ и България. В реализацията участваха двама служители от ГДБОП – МВР. Цялата операция е била подпомагана и координирана от Европол.