Двама от разследването за отстраняването на магистрати се оказаха изнудвачи на Делян Пеевски и Ахмед Доган

0
434
Списъкът с магистрати и полицаи, които трябва да бъдат отстранени.

Дилиян Георгиев беше арестуван през 2019 година за рекет за 12 милиона евро

Двама „герои“ от скандалните разкрития за престъпна група за отстраняване на магистрати, полицаи и следователи Дилиян Георгиев и румънеца Овидиу Семенеску се оказаха през 2019 г. забъркани в изнудване на бизнесмена Делян Пеевски и почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Те попаднаха в разследване на Специализираната прокуратура.

Срещу милионите изнудвачите обещавали да премахнат имената на двамата видни политици и бизнесмени от европейски доклад за контрабанда на цигари. В него се споменавало, че тя се извършва чрез „Булгартабак“ и така се финансират терористични групировки в Близкия изток.

Основно действащо лице по делото е известният румънски бизнесмен Овидиу Семенеску, работил за концесионера на „Софийска вода“ – френската фирма „Веолия“. Той е бил обвиняван в корупция и от румънските власти. Прокуратурата го счита за трети участник в престъпната група, опитала да изнудва Пеевски и Доган. За него бе пусната европейска заповед за разследване. В ареста попада и румънският бизнесмен Дорин Йордаке.

Според обвинителния акт всичко започнало преди две години, когато бизнесменът Овидиу Семенску, за когото е пусната европейска заповед за разследване, се е срещнал в Букурещ с българина Дилиян Георгиев и румънеца Дорин Йордаке. Последният е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност и има бизнес у нас. В тази конспиративна среща имало и четвърти участник с тайна самоличност, който се явява защитен свидетел. Според адвокатите на обвиняемите това е Иван Петлешков, който бил посредник при срещите и е съдружник в охранителна фирма.

Именно той свидетелства, че разговорът между четиримата се въртял около загадъчен доклад на френските спецслужби. Темата в него била свързана с контрабанда на цигари от „Булгартабак“, като със средствата от тази дейност се финансират терористични организации като „Ислямска държава“, „Ал Нусра“, ПКК и режимът на Башар Асад. Било посочено, че в сделките като посредници се използват няколко търговски дружества от Дубай. Там поименно се споменавали Пеевски и Доган. Този документ бил показан на iPad-а на Семенску, който твърдял, че Европейският парламент също щял да се запознае с него на 1 юни 2019 г. Румънецът заявил пред останалите участници в срещата, че докладът може да бъде редактиран, като имената на българските политици изчезнат преди евродепутатите да ги видят. За целта били необходими 12 млн. евро, като 10 млн. са за френски прокурор, а 2 млн.евро – за посредниците, т.е. за тях.

Според „Капитал“ Дилиян Георгиев е консултирал договора за продажба на ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган.

Веднага след срещата в Букурещ, където двамата румънци и българинът съчинили комплота, свидетелят на прокуратурата отишъл при българските разследващи органи. Междувременно обвиняемите търсят начин да осъществят контакт с Делян Пеевски. Самият Йордаке признава, че е имал намерение да се срещне с депутата от ДПС. Заедно с Дилиян Георгиев той е бил следен месеци наред със СРС. А през май 2019 г. двамата са арестувани. Другият румънец Семенску, който уж е в дъното на заговора за изнудване, изчезва.