ЕБВР: Бавното ваксиниране може да навреди на летния туризъм в България

0
18

Политическите трудности могат да забавят инвестициите и получаването на средствата от ЕС по Плана за възстановяване, се сочи в доклад на банката

Българската икономика ще нарасне през тази година с 4,5%, а през 2022 г. с 4%. Това сочи юнската прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/.

През миналата 2020 г., която бе белязана от пандемията от коронавирус, спадът достигна 4,2%, но прогнозата на ЕБВР е, че тази година България може да компенсира част от загубите, причинени от COVID-19.

Икономическият растеж е коригиран нагоре с 1,5% спрямо предишната прогноза от септември 2020 година.

От ЕБВР посочват обаче като сериозен недостатък бавното ваксиниране, което може да навреди на летния туристически сезон. Като риск са посочени и политическите трудности, които на свой ред могат да забавят инвестициите и получаването на средствата от ЕС по Плана за възстановяване.

Свиването на българската икономика през 2020 година е вследствие на лошото представяне на износа и инвестициите, които са намалели съответно с 11,3% и 5,1%. В същото време страната отчита добри нива на вътрешно потребление, за разлика от други държави от региона. Това се дължи най-вече на по-меките мерки за социално ограничаване и сериозния ръст на заплатите през цялата година.

Износът на стоки се възстановява по-бавно в сравнение с регионалните партньори, докато износът на услуги (включително туризъм ) бяха сериозно засегнати и намаляха с 28,6% през 2020 г. Известно възстановяване бе регистрирано през първото тримесечие на 2021 г., въпреки новите мерки за ограничаване, наложени през март.

Със 7,5% са се увеличили държавните разходи през 2020 година, което се дължи най-вече на увеличаването на минималните заплати и мерките за подкрепа.

Що се отнася до инвестициите, се отчита частично възстановяване. Нетният износ имаше отрицателен принос за растежа от 5,3%, защото вносът нараства по-бързо.

В същото време икономиката на съседна Румъния, с която ние се сравняваме често, ще отбележи много по-сериозен скок през тази година. Очаква се тя да нарасне с 6% през 2021 г. и 5% през 2022 г. Тук трябва да се посочи, че през миналата година румънците регистрираха по-малък икономически спад от нас – минус 3,9%. Корекцията спрямо септемврийската прогноза е 3% нагоре.