КЕВР заплаши с глоба „Булгаргаз“ заради забавено заявление за цената през август

0
90
Снимка: архив

Предложението за септември трябва да е депозирано до 11 август, нареди КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ заплаши с глоба „Булгаргаз“ заради забавено заявление за цената на синьото гориво от 1 август. Това стана ясно на открито заседание на комисията днес. Енергийният регулатор следва да определи нова с 60% по-висока цена на природния газ, пише Tribune.

„Възможно е интерконекторът Гърция-България да не заработи и до края на октомври“, коментира изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов по време на заседанието на КЕВР. По думите му дори газовата връзка с Гърция да е готова до 30 септември, няма кой да гарантира, че тя ще влезе в експлоатация веднага, защото от азерска страна могат да решат друго.

„Аз лично много се надявам от 1 октомври връзката да започне да действа, но от това, което сме говорили с нашите партньори по договора, те казват, че дори да е готова връзката, те трябва да извършат някакви съпоставки, проверки… Дори и връзката да е готова от 1 октомври, те могат да решат от 1 ноември да доставят“, посочи Йоцов. Той бе сериозно разкритикуван от председателя на КЕВР Иван Иванов заради действията на компанията и забавеното заявление за цената на природния газ от 1 август.

„Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена“, прогнозира председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

По време на заседанието стана ясно още, че проблеми с доставките на газ през следващите месеци не се очакват. Прогнози за цените обаче не могат да се правят.

КЕВР поиска от „Булгаргаз“ предложението за цената през септември до 11 август и обяви, че ще реши за августовската цена в петък.