„Булгаргаз“ сезира ДАНС за изтекла информация за азерския газ

0
89
Николай Павлов

Това би могло да доведе до негативни последици за дружеството, казва изпълнителният директор Николай Павлов

„Булгаргаз“ е сезирал ДАНС на 21 декември за изтекла информация по отношение на клаузи от договора с азерския доставчик. Това е недопустимо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 г. никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори, да се вадят документи, заяви изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов пред bTV.

По думите му това със сигурност би могло да доведе до негативни последици за дружеството.

Според Павлов така се създава напрежение между двете компании. „По две линии се изнася информация, едната е Българската газова асоциация и втората – по интернет разни блогъри коментират клаузи от договора“, добави той.

„Договорът, който е сключен през 2013 г., предвижда точка на доставка или място на доставка гръцката връзка, т.е. интерконектора България – Гърция. Към настоящия момент той не е изграден. Задължението на доставчика е да доставя там, а нашето да го получаваме именно на тази точка“, обясни той.

Павлов допълни, че отсрещната страна няма никакъв ангажимент да доставя, където и да е било.

„След като те заявиха готовност да доставят в края на годината, тяхната инфраструктура е изградена, те са готови да доставят, обаче ние не сме готови да приемаме. Изпаднахме в ситуация в която, освен че не можем да приемаме газа, подлежим на санкции“, каза още изп. директор на „Булгаргаз“. „След това започнаха разговори за пренасочване на количества към алтернативен газопровод. Към момента не се доставя цялото количество, около 1/3“, така Павлов отговори на въпроса дали се доставя 1 млрд. куб. метра годишно природен газ от Азербайджан, както е по договора от 2013 г.

Той заяви, че няма подписан анекс за отказ от останалите количества.

„Подписахме анекс, с който доставките се извършват на съседния газопровод, който е на 300 км от другия“, заяви Павлов и добави, че всички клиенти на „Булгаргаз“ са обезпечени на 100%.