Ей го новия морал. Премиерът Янев уредил без конкурси децата си на най-сладките държавни длъжности

0
357
Стефан Янев със сина и дъщеря си Снимка: фейсбук

Синът е в БЕХ, дъщерята  – в „Булгаргаз“, назначени при първото служебно правителство на Радев, когато той бе вицепремиер

Премиерът на служебния кабинет Стефан Янев е уредил двете си деца на възможно най-сладки държавни длъжности и им е решил живота за години напред, съобщава ПИК като се позовава на служители в правителствената администрация.

Онзи, който дойде на власт „в името на морала“, използва властта, за да трудоустрои семейството си.Синът на Стефан Янев – Костадин, заема длъжността „експерт по европроекти“ в Български енергиен холдинг (БЕХ), една от най-големите държавни фирми. Назначен е – забележете!, без конкурс, по време на първия служебен кабинет на Румен Радев, когато таткото е вицепремиер и министър на отбраната.

Годината е 2017 г. Заемайки вицепремиерския пост, Стефан Янев е могъл да повлияе директно върху кадруването в БЕХ, коментират овластени персони.

Основната заплата на Костадин Янев е около 3000 лв., но на всеки три месеца по линия на ДМС той прибира още по около 5 бона, сочат справки във ведомостите. И това е само базисна тарифа – всеизвестно е, че в БЕХ възнагражденията на служителите достигат колосални суми.

По-интересно е, че действащият премиер и президентски съветник Стефан Янев не се е задоволил да уреди в държавната администрация само едното си дете!Неговата дъщеря Екатерина се подвизава не къде да е, а в щата на друга свръхбогата държавна фирма – „Булгаргаз ЕАД“.Назначена е пак от първия служебен кабинет (където бащата е вицепремиер) и пак без конкурс – като батко си!Вероятно наследниците на Стефан Янев са особено подготвени, образовани и подходящи за постовете си. И да – факт е, че и те трябва да работят все някъде.

Но дали именно в най-богатите държавни фирми, и то докато родителят им заема висша длъжност в изпълнителната власт? И нормално ли е това да се случва без обявен конкурс? Не просто нормално ли е – законно ли е, се пита в задачата.Представете си само какъв скандал би настъпил в държавата, ако дъщерята на Бойко Борисов работеше в мощна държавна фирма на тлъста заплата, назначена от татко си! И как това би била тема №1 и централен проблем за „свободните и независими“ български медии.

На Стефан Янев и неговия бос Румен Радев обаче явно се прощава всичко, а медиите запушват уши и очи, стане ли дума за техните прегрешения. Да видим сега каква ще е реакцията за разкритията на ПИК, че децата на действащия премиер на републиката се подвизават в най-крупните държавни фирми и са назначени на работа без конкурс. И то докато баща им е бил вицепремиер.Вероятно от темата би следвало да се поинтересуват от КПКОНПИ, тъй като конфликтът на интереси е крещящ.