Екатерина Захариева: Слабост и малодушие не бива да съществуват в управлението на България 

0
43
българи
Екатерина Захариева

По-ясна от Кулеба не мога да бъда! Тези, които не подкрепят Украйна, подкрепят войната, посочи бившата външна министърка

„По-ясна от Кулеба не мога да бъда! Тези, които не подкрепят Украйна, подкрепят войната. Искам да съм много ясна. Опорка и оправдание, и на премиера, според мен, e г-жа Нинова. Той има мнозинство в парламента да приеме това решение. Имаше го още от 30 март, когато ние внесохме такова предложение, и от 1 април, когато и неговият коалиционен партньор внесе такова проекторешение“. Това заяви бившият външен министър и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева пред журналисти в кулоарите на парламента.

Коментарът на Захариева идва, след като по-рано днес с процедурни хватки парламентарната група на „Продължаваме промяната“ блокира разглеждането на проекторешения за предоставяне на военна помощ на Украйна.

В началото на днешното заседание от „Демократична България“ и ГЕРБ поискаха в програмата на депутатите да бъдат включени всички проекторешения. От „Възраждане“ обаче настояха да не се променя дневният ред. В крайна сметка различните искания не бяха подложени на гласуване заради липсващи доклади на външната комисия, обясни председателят на парламента Никола Минчев.

На въпрос дали целта е да се съхрани управлението на страната и коалицията в този вид, тя отговори следното:

„Те всеки ден се опитват да оцеляват, по нищо почти не са съгласни. Само че, това е много важен въпрос, много важен въпрос и той може да ги задържи още няколко месеца в управлението, но ще позиционира България като държава, която няма място в Европейския съюз и НАТО, и в демократичния свят“, категорична бе Захариева.

Тя коментира и думите на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба за предоставянето на каски и бронежилетки от България: „По този начин вие искате да умрем защитени“.

„Точно така! И спомняте ли си, мен чак ме бе срам тогава, даваме ги тези каски и бронежилетки, ама само за цивилното население, тоест войниците, тези, които защитават цяла Европа, те дори и от това нямат нужда. Такава слабост, такова малодушие, не бива да съществува в българското управление на държавата“, каза още Екатерина Захариева.