Захариева: Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евроатлантическа общност

0
74
Захариева и Столтенберг. СНИМКА: МВнР

Следим отблизо разследването на българските власти, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евроатлантическа общност. Имаме нужда от последователен и реалистичен подход по отношение на Русия и трябва да защитаваме ценностите си – свобода, демокрация, върховенство на закона, човешки права.“

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО. Тя участва във втория ден от срещата на външните министри на страните – членки на Алианса в Брюксел. Това е и първата среща с участието на новоназначения държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Фокус в дискусията бяха отношенията с Русия, като разкриването на мрежата за нерегламентирано събиране на информация в полза на Москва, действала на територията на България, се превърна в една от централните теми от дневния ред.

Захариева информира колегите си, че се е наложило България да обяви за персона нон грата още двама руски дипломати за действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Благодаря на съюзниците и на Генералния секретар Йенс Столтенберг за изразената публична подкрепа за работата на българските правоохранителни органи“, заяви министър Екатерина Захариева. Тя добави, че страната ни ще продължи да пресича всякакви опити за зловредна намеса във вътрешните ни работи. „Напълно подкрепяме българските усилия за пресичане на руските зловредни дейности. Посланието е за съпричастност“, заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Следим отблизо разследването на българските власти срещу предполагаемата руска шпионска мрежа, НАТО се отнася много сериозно към въпроса със защитата на поверителните данни“, добави Столтенберг.

И допълни: „Това, което виждаме в България, е част от стремежа на Русия за подкопаване на демократичните институции в страните от НАТО, за намеса във вътрешната политика и за усилване на шпионажа. Това е една от причините да запазим единството си и заедно да работим в областта на разузнаването и споделянето на данни, да си помагаме“.

По време на срещата редица външни министри се изказаха в подкрепа на България. В срещата освен натовските първи дипломати участваха още върховният представител на ЕС Жозеп Борел и външните министри на Швеция и Финландия.

Участниците в дискусията се обединиха около виждането, че Русия продължава с дестабилизиращите си действия, въпреки дългогодишните дипломатически усилия, наложените санкции и опитите за диалог. В тази връзка, министрите потвърдиха валидността на двупистовия подход на НАТО, който съчетава силно възпиране и отбрана и отвореност за съдържателен диалог с Русия.

Министър Захариева изтъкна важността на единството на съюзниците за справяне с широкия спектър от предизвикателства, включително подкопаване на международния правов ред, засилване на военното присъствие в съседните региони на НАТО, кибератаки и хибридни действия, контрол на въоръженията. Изтъкна, че е необходимо по-тясно сътрудничество между НАТО и ЕС, както и със сходно мислещи партньори.

Столтенберг отбеляза, че във втория ден от заседанието на външните министри от пакта в Брюксел въпросът за отношенията с Русия е бил основен. По неговите думи поканата на алианса за ново заседание на съвета НАТО-Русия остава без отговор от 2019 г. насам. Той уточни, че в НАТО се отчита съгласие как да се действа с Москва в отговор на руските действия срещу международния ред.

Генералният секретар повтори призива Русия да освободи незабавно Алексей Навални и неговите последователи, задържани при протестите.