Енергийният министър поиска БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД

0
44
Снимка: БНТ

Дружеството не питало КЕВР, преди да подпише договори за „Балкански поток“

Министър Андрей Живков поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД във връзка с проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Тя беше в края на миналата седмица, като регулаторът оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор, от които става ясно, че при реализацията на проекта „Балкански поток“ „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях.

Всичко това било в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях, пишат от ведомството.