ЕНП за арестите на българската опозиция: Това не е политическа игра, сериозни въпроси чакат отговори

0
305
Манфред Вебер, председател на ЕНП

Председателят на групата Манфред Вебер предложи темата да влезе за обсъждане на заседание на Европейския парламент

Арестът на лидера на българската опозиция Бойко Борисов и водещи фигури в ГЕРБ е на път да се превърне в основна тема и в Брюксел. ЕНП, част от чието семейство са и ГЕРБ, настоява да се проведе дебат за ставащото в България в пленарната зала на Европейския парламент. Категорично против са евросоциалистите, от името на които дори и в официалната им страница в туитър вече се подписва Елена Йончева.

„Нашето послание към ЕНП: Спрете да си играете на политика с върховенството на закона и оставете Европейската прокуратура да продължи работа в България! Още от Катарина Барли и Елена Йончева“, написаха от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в туитър в четвъртък.

„Разбираме, че не искате да дебатирате по темата с арестите на политически опоненти в България. Ние искаме. Това не е политическа игра. Сериозни въпроси чакат отговори“, отговориха от ЕНП.

Инициативата обсъждането да влезе в дневния ред е на председателя на ЕНП Манфред Вебер. Сред причините, които посочва, са съмненията, които остават в обществеността дали наистина в акцията е участвала Европейската прокуратура, както заявяваха първоначално българските власти.

Такова твърдение направи премиерът Кирил Петков, а в съобщение на МВР от вечерта на арестите първоначално беше упоменато същото, но впоследствие съобщението на силовото ведомство беше изтрито. При опит на Tribune.bg да получи отговор на въпроса дали Европейската прокуратура има участие, говорителят на институцията заяви, че няма да коментира случващото се в България.

Няколко дни по-късно от офиса на Лаура Кьовеши изпратиха официална позиция, в която не бяха потвърдени подобни действия. Писмото от Люксембург не даде категорични отговори на зададените въпроси и остави много теми с висящ отговор.

Именно това е основната причина ЕНП да пожелае темата да влезе в залата на Европейския парламент още следващата седмица на заседанието в Страсбург.

Преди седмица у нас на среща с управляващите дойдоха представители на ЕП, за да се запознаят с всички детайли около арестите на Борисов и членове на ГЕРБ след показания, дадени от премиера Кирил Петков.

Вебер и други представители на ЕНП няколко пъти вече алармират за темата с върховенството на закона в България. През миналата година от партията изразиха своята тревога и след сигналите, които бяха изпратени от политически партии у нас, за сериозни репресии от страна на силовото министерство по време на изборите в България.

Все още не е ясно каква ще е позицията на останалите групи в Европейския парламент. Ако точката бъде приета, се очаква да бъде обсъдена на 6 април в Страсбург.