Ето как Десислава Иванчева стяга багажа за сливенския затвор /видео/

0
122
Десислава Иванчева

За бебето ще се грижи баба му

Шест години затвор получи бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за корупция. Присъдата е окончателна. Тази сутрин тя е била изведена от дома си, за да бъде откарана към сливенския затвор.

В своя профил във фейсбук бившата кметица на Младост пусна клипче как униформените я отвеждат. Бебето остава на грижите на баба си засега, пише „24 часа“.

На пет и четири години ефективно са осъдени нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров

Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин.

Като кмет и заместник кмет на „Младост“, Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на район „Младост“, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията заедно с КПКОНПИ. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до протести в тяхна защита и опит за натиск над държавното обвинение и съдебните състави, гледали наказателния процес.

Иванчева и Петрова до последно твърдяха, че са невинни и се обявиха за жертви на борбата с корупцията. Случаят беше ползван и за аргумент при ликвидирането на органите на спецправосъдието, решението за което бе взето в предишния парламент. В крайна сметка обаче – три съдебни инстанции – несъществуващите днес специализиран и апелативен специализиран съд, както и ВКС издадоха ефективни наказания на тримата за извършването на корупционно престъпление.