Еureporter: Професор по латински постави на карта преизбирането на проруския генерал Радев за президент на България

0
544
Статията в Еureporter.

Най-голямата разлика с генерала Радев се състои в това, че професорът е обединителен, диалогичен, компромисен в действията си и най-вече – с ясна европейска ориентация, пише изданието

Преизбирането на проруския генерал Румен Радев за президент на България се оказа поставено под огромна въпросителна, след като инициативен комитет около проевропейските десни сили в страната издигна кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Това коментира в свой материал влиятелната медия Еureporter.co.

Президентските избори, които ще се проведат на 14 ноември, заедно с парламентарните, се считаха до скоро от анализаторите за предрешени в полза на настоящия държавен глава Румен Радев. Включването в борбата на професор Герджиков обаче върна интригата заради очевидните различия, които изборът му би донесъл. Герджиков е завършил класическа филология в Хумболтовия университет в Германия и преподава латински език в Софийския университет „Климент Охридски“. Владее свободно латински, френски, немски, английски и руски езици.

Председател е на Съвета на ректорите в България. Бил е управител на Фонда за научни изследвания в страната, както и заместник-министър на образованието и науката. Най-голямата разлика с генерала Радев обаче се състои в това, че професорът е обединителен, диалогичен, компромисен в действията си и най-вече – с ясна европейска ориентация.

Излизането на силен конкурент на политическия терен очевидно изнерви настоящия президент и той си позволи да направи откровено сексистки коментар пред журналистите в София, допълва изданието.

На въпрос за включването на проф. Герджиков в изборите, президентът Радев отговори само с едно изречение, насочено срещу главния му политически опонент – бившият премиер на България Бойко Борисов. „Преди пет години Борисов се скри под полата на Цачева, сега се крие под тогата на ректора“, каза припряно Радев и избяга от журналистите. Според политически анализатори в България държавният глава е очевидно изваден от зоната си на комфорт и подобни истерични коментари са ясен знак, че той не може да овладее не само гнева си, но и паниката си, пишат още от Еureporter.