Срам! Фейсбук блокира журналист, който сравнява комунизма с фашизма и презира президента Радев

0
4536
Константин Мишев Снимка: фейсбук

Преди дни Константин Мишев поде кампания „Стоп на Рашков“ – бившият шеф на  следствието беше спряган за служебен премиер

Невелин Ганчев

Фейсбук блокира за месец Константин Мишев за пост, в който сравнява комунизма и фашизма – както и първият български демократичен президент Желю Желев го правеше.

Това става ясно от коментар на режисьора и негов приятел Евгений Михайлов под един от неговите последни постове преди цензурата.

Евгений Михайлов

Evgeny Mihaylov: 
Константин Мишев призовава всички свои приятели във фейсбук да не коментират повече публикациите на неговата стена, защото е блокиран за 30 дни и няма как да отговори. Беше спряно неговото право на свободно слово. По доноси, защо?

Заради борбата му с националсоциалистическата и комунистическата пропаганда. Колкото и невероятно да звучи за сравнения между плакатите на Хитлер и Сталин получи присъда от един месец.

Забележете обаче друго. Българският екип на фейсбук, ръководен от внука на един комунистически поет и национален предател, не цензурира само Косьо, а финансираната от Конгреса на Съединените щати „Свободна Европа“. Там бяха публикувани плакатите на двата мракобесни режима. Вижте ги:

https://www.rferl.org/a/24934238.html

Ето за това беше отстранен Константин Мишев от социалната мрежа. Или всъщност плакатите не бяха ли само повод да се заглуши човек, който се изправи срещу пълзящия преврат в България?

Думите на Михайлов пораждат основателни съмнения, че цензурата на журналиста във фейсбук има по-дълбоки причини и е свързана с актуалната политическа ситуация в страната и неговите коментари.

Мишев е свободолюбив български публицист, бивш кореспондент на „Свободна Европа“в Ню Йорк, който емигрира в САЩ по времето на комунизма. Той е колоритен автор във фейсбук, пишещ по различни теми, в политиката изповядва, от това което съм чел, консервативни десни идеи. Силно критичен към режима на Путин и руската агресия срещу западната демокрация и срещу българската независимост. Ненавижда комунизма, критикува проруската политика на президента Радев…

През последните седмици Мишев се ангажира, не че преди това не го е правил, но този път директно, с две каузи – анти Румен Радев и неговия служебен кабинет.

На 20 април написа във фейсбук:

Последната ми предизборна кампания под каквато и да е позиция или форма ще бъде да бия Румен Радев. Този човек не трябва да бъде президент на любимата ми България.

Румен Радев

Дни по-късно Мишев допусна, че служебният премиер на Радев може да бъде бившият шеф на следствието Бойко Рашков:

Той е изборът за служебен министър-председател. Сега от нас зависи да спрем този избор на Румен Радев. Дайте да видим има ли гражданско общество в България!
Ако успеем да спрем този мрачен човек от времето на режима да управлява България – значи сме достоен народ!
От всички нас зависи!
Не че следващият избор на Радев
ще бъде много по-добър. Но да го спрем този!
Една малка победа в тези трудни времена би означавала много.
Да кажем НЕ на Бойко Рашков!

Бойко Рашков

Фейсбук, защо цензурира Константин Мишев?