Само в Breaking.bg: Хората на Радев ще искат назаем машини от Албания за вота

0
1929
Снимки: БНТ

Умишлено се отива към провал на изборите, за да остане служебното правителство

Яловата ЦИК на президента Румен Радев смело върви към умишлен провал на изборите и по-точно на наложеното силово машинно гласуване от новото ОФ-ДБ, ИТН, БСП,ДПС и мутрите, твърдят експерти. След като днес преговорите със вносителя на машините фирма „Сиела Норма“ бяха прекратени, а ЦИК отмени поръчката за доставка на нови 1500 машини изборната администрация на Радев отива на отчаян вариант. Утре у нас пристига на официално посещение премиерът на Албания Еди Рама. На заседанието на ЦИК днес, предавано онлайн от сайта на комисията, извън микрофона се чу, че ще бъде отправено искане към Рама Албания да ни предостави назаем машините от тяхната изборна администрация.

Този вариант е направо скандален, защото дори и Тирана да удовлетвори молбата ни, няма време машините да бъдат сертифицирани, а и не е ясно кой ще ги поддържа.

Бодрите изявления на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, че всичко с изборите ще бъде наред и ще се работи с машините от вота на 4 април, въпреки неразбориите със „Сиела“, не отговарят на истината, твърдят запознати.

И към момента ИТ-специалисти от Министерски съвет се опитват да разчетат кодовете в „ключовете“ за софтуера, оставени им от „Сиела-Норма“. Извикани са и „външни специалисти“, които да помагат. Без разкодиране на ключовете няма как да бъде модернизиран софтуера на машините за предстоящия вот на 11 юли. Това ще предизвика страхотни скандали и проблеми с изборите. Защото на 4 април гласувахме за 30 партии и коалиции, а сега регистрираните в ЦИК са по-малко.

Кой ще препрограмира софтуера, кой после ще го сертифицира и гарантира, че няма да има измама при положение, че от „Сиела Норма“ се оттеглят ? Кой ще поддържа и обслужва технически машините на вота ? На тези въпроси от ЦИК нямат отговор. „Сиела Норма“ са ползвали двама експерти на фирмата доставчик „Смартаматик“ от Венецуела за вота на 4 април. При оттегляне на фирмата доставчик кой ще осъществява връзката с доставчиците при възникнали проблеми ?

Според запознати неразборията с Радевата ЦИК е умишлена. И цели да провали технически изборите, което ще даде възможност те да бъдат атакувани и резултатите обжалвани. А такова стечение на обстоятелствата означава продължаващо управление на служебното правителство на Румен Радев, блокиране на парламента и политически хаос. В който обитателят на „Дондуков“№2 да подготвя преизбирането си за втори мандат.