Поетът Стефан Цанев: 6-месечната еднолична безконтролна власт на Радев е нещо, което не си позволиха нито Червенков, нито Живков. Проф. Герджиков ще защити демокрацията и правото

0
3116
Стефан Цанев Снимка: БНТ

Сам да се обявяваш за почтен не е почтено, смята той

Подкрепям каузата на проф. Анастас Герджиков. Имам голям респект към него. Ще го подкрепя за президент“, заяви преди дни големият поет и драматург Стефан Цанев. Той е сред творците, които се включиха в Инициативния комитет за издигането на проф. Герджиков за кандидат-президент.

Време ли е интелектуалци да застанат начело на държавата, можем ли да се спасим от езика на омразата и каква цена ще платим за инатливостта си в ковид кризата – тези въпроси Стефан Цанев коментира пред „Ретро“.

– Г-н Цанев, защо подкрепяте кандидатурата на проф. Герджиков за президент, с какво той предизвиква вашия респект?

– Аз не познавам лично проф. Герджиков, познавам някои от неговите научни трудове, респектират ме дълбоките му познания по римска и древногръцка литература и философия.

– Дошло ли е време интелектуалците да застанат начело на държавата, а генералите да отстъпят?

– Зависи от интелектуалците и от генералите.

– С какво Анастас Герджиков се отличава от Румен Радев, бихте ли направили паралел между професора и генерала – две силни фигури в битката?

– Както казах, има различни генерали. За генералите от казармен тип генералът е над всички, той е последна инстанция, той винаги е прав, не търпи противоречия. Генерал Радев искрено се учуди, че ЦИК отказват да се явят на рапорт при него в президентството, сигурно още повече недоумява, че Конституционният съд отказа да го послуша да прекрати делото по казуса двойното гражданство на Кирил Петков.

Той не се преструва. Генералът никога няма да се примири, че президентът е първият човек в държавата (както е първият човек в казармата), а цялата власт в държавата не е в неговите ръце (както е в казармата). И както виждате, той бавно и сигурно поправя тази грешка…

За разлика от него, професор Герджиков е закърмен с принципите на древногръцката демокрация и римското право и може да очакваме, че той ще зачита и ще защитава демократичните и правовите принципи и в нашата държава.

– Как оценявате 6-месечното управление на кабинета на Румен Радев?

-Не ми е работа да се занимавам с оценки на двадесетото, тридесетото или четиридесетото правителство през живота ми. Само ще кажа, че 6-месечна еднолична безконтролна власт при отсъствие на Народно събрание е прецедент в нашата републиканска 77-годишна история, това не са си позволи про форма нито Димитров, нито Червенков, нито Живков.

В нашата нова история само цар Борис ІІІ управлява България без парламент 4 години (от 1934 до 1938) и знаете до какво ни доведе това.

– Проф. Герджиков каза, че иска да бъде истински обединител на нацията. Възможно ли е да се постигне това, след като всеки е настръхнал срещу всеки?

– Желая му успех. Невъзможната цел е най-привлекателна.

-Има ли спасение от езика на омразата, който ни е завладял, защо нямаме респект към думите?

– Дълго мълчахме, половин век. Преди 32 години мълчанието избухна като спукан цирей, думите ни са опръскани с гной.

– Очаквате ли удари под кръста и мръсна игра по време на кампанията?

– Господи, какво по-мръсно още може да видим?!

– Коя е печелившата стратегия в президентската битка?

– Да не хулиш опонента си. Ако имаш мъжество – да го хвалиш.

– Днес на мода е думата „почтен“, с която спекулират някои политици. Бихте ли дефинирали „почтен“ и има ли достоен за тази титла?

– Почтен човек означава човек, който заради честно и достойно проживяния си живот е заслужил да бъде почитан от обществото. Сам да се обявяваш за почтен не е почтено.

– Една от каузите на проф. Герджиков е завръщането ни към духовността. Мислите ли, че тя е безвъзвратно изчегъртана на тази територия и възможно ли е нейното възкресение?

– Духовността – или я имаш, или я нямаш. Да се изчегърта, разбира се, е по-лесно, отколкото да я създадеш.

– Какво мислите за мерките, които служебният кабинет предприема в тежката ковид криза, адекватни ли са, или твърде закъснели? И каква цена ще платим всички?

– Ние вече плащаме със здравето си и живота си, заради своята невежествена всезнайковщина и чудовищния свой егоизъм. Никой не мисли за другите. Съгласен съм с нашия учен от Станфорд, молекулярния биолог Георги Маринов, който казва, че хората, които отказват да се ваксинират, са потенциални масови убийци. Защото неваксинираният човек застрашава не само себе си да се зарази и да умре – той заразява всички около себе си, а всеки заразен е заплашен със смърт. Благодарение на неваксинираните наши герои България се превърна в моргата на Европа.

– Очаквате ли след изборите на 14 ноември да бъде съставено редовно правителство?

– Това ще се случи, само ако пропрезиденстките партии успеят да съставят правителство. В противен случай ще продължат служебните кабинети на президента Радев. Въпросът: докога? – не е риторичен.

– Още ли сте скептичен, че може да се случи нещо добро за България?

– Напротив, аз вярвам, аз искам! За съжаление, действителността постоянно ме опровергава.