Слави Трифонов: Радев няма нищо общо с референдума за президентска република

0
31
Слави Трифонов със сценаристите Тошко Йорданов и Иво Сиромахов Снимка: архив

Ако влезем в следващ парламент, ще направим всичко възможно той да бъде работещ този път, уверява лидерът на ИТН

„Не съм водил никакви разговори с президента Румен Радев за референдума за смяна на политическото управление. Откакто той е президентq може би веднъж съм се виждал с него. Референдумът е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избори“. Това заяви на пресконференция лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Той подчерта, че Радев „не знае за тази цел, няма никакво участие, той си води президентството, ние си водим това, което ние решаваме, че е правилно“.

На въпрос ще се коалират ли с някоя партия на предстоящите избори, Трифонов заяви, че ИТН няма да участват в коалиция. „Ако влезем в следващ парламент, ще направим всичко възможно той да бъде работещ този път“, допълни той.

Според него причината да има отлив от ИТН към ПП е заради „историята и харизмата“ на Кирил Петков и Асен Василев и заради „анти-ГЕРБ позицията, която те заеха“.

По отношение на липсващия милиард, за който Кирил Петков говори по време на интервю, Трифонов каза: „Увисна ми мандибулата. Това е абсолютна лъжа, защо го каза – не знам, като беше министър-председател също лъжеше, но това е абсолютна лъжа. Няма такъв милиард, не съм му се обаждал за никакъв милиард и не съм го питал „къде ми е милиардът“.

„На 21 април е първото ми дело за клевета срещу Петков“, добави лидерът на ИТН.

По темата „Македония“ той посочи, че ПП, ГЕРБ, ДПС, както и БСП и ДБ с неучастието си са свалили ветото над Македония. „Ние бяхме против свалянето на ветото над РСМ, защото единственият начин за принуждаване на северномакедонците, бе като не им махаме ветото. Петков си имаше свой външен министър, собствена политика, и те се на се консултирали с нас. Петков тогава не прие френското предложение, той се скри зад решението на НС по темата“, коментира лидерът на партията.

На въпрос защо „Има такъв народ“ взима пълната си субсидия, Трифонов коментира с въпроса: „А защо не ни питате защо преди върнахме 4.5 млн. лв. в държавния бюджет?“.

Преди дни ИТН внесе уведомление в НС за провеждането на референдум относно свикването на Велико Народно събрание и промяна на държавното ни устройство от парламентарна република към президентска./DarikNews