Калина Андролова: Целта според Радев оправдава това да срутим държавата, да я хвърлим в пълен хаос. И все пак трябва да изберем на тези избори някаква сигурност

0
1444
Калина Андролова

Корнелия държи БСП в перманентна катастрофа.

„Изправи се! Мутри вън!“ няма бъдеще.

„Демократична България“ няма да промени нищо с крясъци във фейсбук

5Gmedia

Соня Колтуклиева: Калина, ти написа във Фейсбук: „Мая Манолова опитва да ни обясни, че няма нищо общо с олигарсите, след като тъкмо триото на Божков е при нея. Вицът на деня!:))” Аз призовах Николай Хаджигенов да си изясни в разговор с Мая Манолова дали е поемала някакви ангажименти към Васил Божков след срещата си с него в кабинета му. Да не излезе някой ден, че мутрогонците са мутрофили! Какво бъдеще очаква коалицията „Изправи се, Мутри вън” според теб?

Калина Андролова: Хаджигенов обясняваше по време на кампанията за кметски избори, как са поставени в много „тъпа“ ситуация и ако искат да съборят ГЕРБ, трябва да гласуват за Манолова: „Не е много умно, нали, не е и много готино?! Но моето лично мнение е, че трябва да гледаме на кандидатурата на Манолова като на инструмент. Имаме крива щанга.“

И сега човекът, унижил с такива думи Манолова, е в коалиция с нея. „Изправи се! Мутри вън!“ няма бъдеще, независимо от резултата на изборите. Коалиционните партньори не могат взаимно да се понасят. Тази коалиция е схема. Персонажите взаимодействат поради натиск отвън, а не заради споделени устойчиви ценности. Независимо каква е плячката след изборите, голяма или по-малка, те ще се разпаднат, освен ако кукловодът не продължава да ги държи „на работа“ заедно, тоест да ги компенсира за общата им дейност и да ги придържа да не се сбият.

– Днес препоръчах доста любопитно и поучително четиво за ген. Атанас Атанасов, който сподели в една от многобройните си телевизионни прояви напоследък, че Иван Костов го е благословил за победа в изборите на 4 април: „Новото лице на СДС пъпчаса от мутри”, вестник „Капитал”, 23.9.1997 г.. Смяташ ли, че – ако се стигне до там – президентът Радев би дал третия мандат за съставяне на правителство на ДБ или би предпочел своите от коалицията Манолова-Дончева-Хаджигенов?

– Президентът Радев е играчка за случайността. Затова не може да бъде прогнозиран. Той зависи от това кой какво някъде му говори или го подбутва. Устойчив е само в отхвърлянето на Борисов. А кой ще дойде след Борисов, за Радев няма значение. При Радев целта оправдава средствата. Но в живота тази е най-опасната формула, многократно провалена исторически. Припомням руската революция, употребата на Хитлер, Хомейни, Бин Ладен и др.

Не, целта никога не оправдава неразумния и налуден подход. Безразсъдните средства нанасят унищожителни вреди на бъдещето. Обръщението на Радев по повод на изборите е умерено. Много му е трудно да е умерен, обичайната му поза е да осъжда. Големият проблем в българската политика е, че всички малки партии не са партии в същността си, а са аватари на конкретни бизнес фигури. И да дадеш официален мандат на един бизнес играч да съставя правителство през Манолова и Хаджигенов е меко казано неприемливо. Но както казах, целта според Радев оправдава това да срутим държавата, да я хвърлим в пълен хаос. Очаквам поне „Демократична България“ да проявят политически разум наместо Радев.

– По всичко изглежда, че БСП ще загуби и тези парламентарни избори, очертава се разлика от 10%, според социолозите. Как мислиш, Корнелия Нинова при това положение ще приеме ли опцията да подкрепи правителство на ГЕРБ и даже посочени от нея експерти да участват в изпълнителната власт? Да припомня, че сегашният министър на икономиката Лъчезар Борисов е близък на Корнелия Нинова, той даже още е член на организацията на БСП в Самоков.

– Не, няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. Въпросът за това успешно ли е нейното ръководство ще бъде повдиган настоятелно отново и отново. И една подкрепа за ГЕРБ съвсем ще я ликвидира в очите на електората и членовете на БСП. Корнелия е обречена на безизразна опозиция. Тъй като е лишена от способност да овладява своята политическа територия. Тя непрекъснато намалява вътрешното единство на партията си, руши я в качеството й на тоталност.

Всъщност Корнелия държи БСП в перманентна катастрофа.

А би трябвало да бъде творец на обстоятелства, които да прибавят към партията. Проблемът на Конелия е, че не може да преодолее биологичния си контур и да мисли за партията без женските си страсти, обидчивости, комплекси и пр. Партията е нещо повече от личните вътрешни кавги на Корнелия.

Но след като членовете на БСП (сред които има и умни) не искат да осъзнаят, че тя ги върти неконтолируемо в спирала надолу, нека си я ползват още дълго. На мен ми е все едно, аз не съм избирател на БСП, аз съм наблюдател. Но имам политическа чувствителност и подобно политическо самоубийство си струва да се коментира.

– Какво ще бъде поведението на президента Радев след изборите, според теб? Аз мисля, че той все повече се отдалечава от втория мандат. Но той се държи сякаш мандатът му е в кърпа вързан… Не разчита ли Румен Радев прекалено много на улицата, не фаворизира ли протестите в своя полза?

– Да, разчиташе много, че улицата ще промени цялата политическа действителност. Което е детинско. Това бяха едни псевдобунтове, защотоq ако бяха истински бунтове, водачите щяха да съумеят да съберат драмата в платформа, която да бъде силно убедителна за много хора.

Бунтовете успяха да извадят средния избирател от апатията и той погледа малко телевизия. Установи, че протестите са дирижирани и нахални, и отново загуби интерес. Както казва Ницше: „Познанието убива действието. За действие е необходимо замъглено от илюзии съзнание.“

Обществото няма доверие в агитационната дейност на политиците, но също така няма доверие и във форми на протест, които са индуцирани от бизнес интереси, олигархични войни, конфликти за влияние. Мога да разбера апатията на избирателите. Да нямат надежда, е начин да се предпазят от измамата.

И все пак трябва да изберем на тези избори някаква сигурност.

А не да затъваме в митопоетика, че ако някакво шоу дойде на власт, ще ни е по-добре насред смешки и бъркотия, крясъци и павета. Радев ще се отдалечи от втория мандат окончателно, ако ГЕРБ подходят изключително умно към кандидата, който ще издигнат. Иначе на президентските избори разпиленият днес протестен вот срещу ГЕРБ ще бъде обединен и най-вероятно ще се събере в Радев. Успехът или загубата са въпрос на тактика.

Един силен кандидат ще помете Радев,

защото вечното му мрънкане и досадната му словесна агресия омръзна на много хора. Той е много мрачен президент. Държавата ни има спешна нужда от светлина и позитивно, усмихнато излъчване.

– Аз забелязвам смекчаване на ожесточения тон на Христо Иванов към Бойко Борисов, а ти? Ген. Атанасов продължава да вади „чекмеджета и кюлчета”, но това е изчерпана тема, която вече не хваща дикиш – тя беше пусната от самонадеяност и увереност, че Бойко Борисов ще се уплаши и ще подаде оставка през 2020 г. За разочарование на авторите си този сценарий не доведе до подклаждане на нови протести и не предизвика оставка. Струва ми се, че десните поотрезняха и осъзнаха, че ругателствата срещу ГЕРБ не им носят очакваната подкрепа – нито в страната, нито извън нея; освен това се зароди недоволство – „стига сте ни обяснявали срещу кого сте, кажете ни какво ще направите”. Ще последва ли „Демократична България” примера на Реформаторския блок от 2014 година?

– Аз бих искала „Демократична България“ да бъдат по-малко агресивни и по-умни, да подхождат по-приемливо към коалиционен кабинет. В крайна сметка обстоятелствата се създават и променят отвътре. Маргинални герои няма. Ясно е, че политиката не е занимание отвъд „доброто“ и „злото“, прави се от човеци, а човеците са пълни с грешки. Независимо какво наивно се говори за политиката, тя не е възхитителен алтруизъм, а е функционално пространство за богатия елит, да решава интересите си през законово покритие.

Задкулисието на политиката е особено шокиращо, там можем да открием всичко, включително герои на Батай. Ако „Демократична България“ иска да промени нещо, това няма как да стане с крясъци във Фейсбук. ГЕРБ със сигурност ще могат да съставят кабинет, ако не могат, ще бъде просто вариант, за който са се договорили. Могат да решат, че искат да си почиват и да презентират на населението как един експертен кабинет се проваля напълно до президентските избори. Но мисля, че подобен сценарий, за който апропо се говори като възможен, е доста рискован. И няма да бъде реализиран.