Евгений Кънев: Бюджетът със сигурност ще бъде променен, няма как да бъде приет без забележки от ГЕРБ

0
99
Евгений Кънев

Икономистът не одобрява идеята на Асен Василев за съвместно използване на евро и левове за определен период преди влизане в еврозоната

„Бюджетът със сигурност ще се промени, защото няма как да бъде приет без забележки от ГЕРБ, но ще бъдат компенсирани. Аз очаквам преместване на разходи от едно в друго перо, но със сигурност и двете партии поддържат линията за постигане на 3% дефицит, така че това ще остане“, коментира пред БНР икономистът Евгений Кънев.

Предвид малкото време до края на годината бюджетът е доста амбициозен и напрегнат в приходната му част, смята той. И все пак за него сметката на държавата е добра:

„Ако човек реши да критикува бюджета, винаги има за какво да бъде критикуван. Ако реши да погледне по-голямата картина, а именно как България стои в икономически и политически план в близките години, особено в условията на много видове кризи, особено войната до нас, мисля, че е много добър, защото той преследва основната цел, която би ни дала стабилност, а именно влизане в еврозоната. В момента е много трудна сиуацията с постигането на 3% дефицит, но това е изключително важна цел за България, тъй като това не е някакъв фетиш. Влизането в еврозоната преследва изключително много други цели“.

Нашият имидж е изключително много разклатен от гледна точка на инвеститорите към България, подчерта икономистът в интервю за предаването „Преди всички“. И добави:

„Към всички рискове, които съществуваха в миналото за инвестиции у нас, се добави и геополитическият риск, който не е съществувал от 1997 г. насам – дали България в дългосрочен план ще остане в ЕС и НАТО, предвид референдумите, които се готвят“.

Относно идеята, която лансира финансовият министър Асен Василев – да има съвместно съществуване на лева и еврото за определен период, Евгений Кънев коментира:

„Не виждам полза от такива движения преди самото приемане в еврозоната. Вероятно има някаква политическа връзка с референдума на „Възраждане“, изпреварващи действия и по скоро свикване с идеята на българите, че влизаме в еврозоната“.

Според него обаче това е рисковано движение:

„Когато въвеждаш еврото, преди да е официална валута, като възможност за разплащане, това на практика няма как да стане по официалния курс, защото самите търговци трябва да понесат доста разходи, за да обслужват и разплащания в евро, което означава, че най-вероятно няма да бъдат по официалния курс директните котировки между евро и лева, няма да бъдат цените едно към едно. От тази гледна точка може да има негативен ефект и хората да сметнат, че в евро става по-скъпо“.

За да има успех целия процес, трябва сериозна предварителна кампания, която липсваше досега, изказа мнението си икономистът.