Еврейската организация „Шалом“ сезира прокуратурата за колаж на „Възраждане“

0
250
Колажът със Соломон Паси, разпространяван в Телеграм канала на "Възраждане" СНИМКА: Фейсбук/Alek Oscar

Организацията на евреите в България „Шалом“, ръководена от проф. д-р Александър Оскар, подаде сигнал до прокуратурата заради колаж със Соломон Паси, разпространяван в официалния Телеграм канал на партия „Възраждане“.

На въпросния колаж бившият вътрешен министър Паси е в раирани затворнически дрехи, воден насила от нацистки войници. На колажа има надпис „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“ (правописът е запазен).

„Преди две седмици представители на ПП “Възраждане” отправиха обвинения към членовете на еврейската общност в България, определяйки ни като нацисти и фашисти. Снимката и коментарът към нея са силно обезпокоителни и показват изродено и престъпно мислене“, пише проф. Оскар във фейсбук.

В последвалия сигнал до Софийска районна прокуратура се казва:

Организация на евреите в България „Шалом“ е самоуправляваща се организация на евреите в България, сред основните цели на която е противодействието на всякаква проявни форми на антисемитизъм и национален шовинизъм, както и на език на омразата, насочени срещу етническите и религиозните малцинства изобщо и срещу българската еврейска общност в частност.

Считаме, че публикация, споделена в официалната група на политическа партия „Възраждане“ (с БУЛСТАТ № 176845471) в социалната онлайн мрежа Telegram (на адрес: Telegram: Contact @vazrazhdane), представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България. Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК). Разпоредбата на чл. 162, ал. 1 от НК въздига в престъпления актовете на проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, а чл. 164, ал. 1 – еквивалентни актове на религиозна основа. Съгласно цитираните разпоредби проповядването и подбуждането към дискриминация, насилие или омраза могат да се осъществяват под различни форми – чрез слово, печат или други средства за масова информация, включително и чрез електронни информационни системи, както е в настоящия случай.

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство. Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа. По време на Холокоста евреите са подложени на преследвания от страна на германското правителство. Масово и системно са нарушавани техните основни човешки права – на живот, телесна неприкосновеност, здраве, собственост, семеен и личен живот, свобода на придвижване и на упражняване на професия и др. Жертвите на Холокоста са интернирани принудително в концлагери, подлагани са на многобройни унижения и лишения и са масово избивани, включително чрез добре известните „газови камери“. Именно към избиването на евреите в „газовите камери“ препраща публикацията, споделена в официалната Telegram група на партия „Възраждане“. Посочената подигравателна публикация не само недопустимо осмива колосалните трагедии на Холокоста, но и представлява проява на език на омразата към еврейската общност и към господин Соломон Паси в частност. Нещо повече, фотоколажът и текстът към него съдържат явна заплаха към евреина господин Соломон Паси и подбуждат българското население към дискриминация, насилие и омраза срещу евреите.

Тази цел е постиганата успешно, както става ясно от коментарите под споделянето на описаната публикация в социалната онлайн мрежа Facebook.

– „Исаак Паси еми нема,те хората като гледам добре са те разбрали“;

– „Исаак Паси мене ми дреме на ****** (изтрито от подателя на сигнала) и за руснаците и за украинците, ако питаш мен искам да се избият взаимно защото по нахални и противни от тия няма“;

– „Исаак Паси аз мога да бъда и по точен,Да живее Фюрера“;

– „искаш ли да се видим на живо, г-н Георгиев, и да си изясним позициите, че така по фб ми е смешно????“;

– „Исаак Паси мисля че знаеш от кой отбор съм от коя група съм и коя идеология изповядвам???И никога не съм го крил“;

– „Konstantin Ivanov Няма да ти хареса. Аз съм 58 годишен полковник, въоръжен до зъби и срещата ни няма да протече както си представяш. Бил съм в Ирак и Афганистан, налагало се е да правя много неща. ????, ако ме разбираш.“;

– „Diman Georguev Въоражи се колкото искаш,само изпили мерника на пушката,че като ти го завра на ****** (изтрито от подателя на сигнала) да не я обива!!!Виждаш ли се колко си смешен бе палячо,аз те карам да се видим като мъже ти ми обясняваш че си пагон и имаш оръжие“;

– „Konstantin Ivanov Не бе, смотан. Казвам ти, че срещата няма да протече както си представаш. Заплахата за дъщеря ми ми дава много добра позиция. Ще ти напълня кухата глава с олово и няма да те лежа даже. Схващаш ли? Смотаняк.“;

– „Diman Georguev ако имаш и син и него ****** (изтрито от подателя на сигнала) не се притеснявай…после ще мина през теб и жена ти!!!Ще раздам любов на залото ти семейство!!!!А щом си любител на оловото имам олово в ****** (изтрито от подателя на сигнала) ,ще ви хареса смолянски селяндури“;

– „Konstantin Ivanov Говедо си ти. Тъпо просто говедо. Торба с лайка и уста да ги консумира.“;

– „Diman Georguev Събери си всички патрони,като ти ги набутам ****** (изтрито от подателя на сигнала) да може да не ти хлпче…“.

Прилагаме извадка от Фейсбук страницата на господин Исаак Паси с коментарите под нея.

Следва да се отчете и фактът, че посочената публикация е достигнала до много широк кръг от хора. Само членовете на групата на партия „Възраждане“ в Telegram са 2016 на брой към днешна дата, а отделно от това публикациите на Александър Оскар и и на Исаак Паси, са били многократно споделени.

УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

С оглед на гореизложеното моля да предприемете необходимото за установяване на самоличността на лицата, отговорни за създаването на описания фотоколаж и за публикуването му в официалната група на партия „Възраждане“ в социалната онлайн мрежа Telegram, и да извършите проверка дали гореописаните действия представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление по НК, и, при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление, да образувате досъдебно производство срещу виновните лица.

Приложения:

1. Копие от публикация на Александър Оскар в социалната мрежа Facebook.

2. Копие от публикация на г-н Исаак Паси в социалната онлайн мрежа Facebook с коментари на потребители.

С уважение:

Проф. Александър Хуго Оскар- председател на ОЕБ „ШАЛОМ“