Евродепутатите на БСП: Досега никое ръководство не е посягало на свободата в „Дума“

0
149
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Българските социалисти в ЕП са загрижени за недопустимото отношение на ръководството на БСП към вестника

Българските евродепутати от ПЕС излязоха с протестна декларация по повод уволненията в „Дума“ и натиска на партийното ръководство спрямо журналистите във вестника, пише Dir.bg.

„Ние, долуподписаните членове на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, изказваме своята загриженост във връзка с недопустимото отношение на ръководството на БСП към вестник „Дума“, се казва в позиция на членовете на ЕП от социалистическата партия. Позицията е подписана от лидера на ПЕС Сергей Станишев, както и от Петър Витанов, Елена Йончева и Иво Христов.

„Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 човека. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес, ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев – журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника. Велиана Христова е и председател на синдикалната организация в редакцията“, се посочва в декларацията.

„Дума“ съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика. Вестник „Дума“ никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на „Дума“.

Унизителното отношение, за което алармираха журналистите от левия вестник, съвпада и с унизителните изборни резултати на БСП на последните три парламентарни вота. Със сигурност кризата в „Дума“ е елемент от общата криза в партията“, посочват евродепутатите социалисти.

„Ние, българските социалисти в Европейския парламент, изразяваме своята убеденост, че „Дума“ принадлежи на лява България и изказваме своята солидарност с голямото семейство на вестника, което включва сегашните и бившите журналисти на изданието, както и верните му читатели, изразяват те надеждата си за обрат в отношението към журналистите.