„Файненшъл Таймс“: Новият премиер на България прави обратен завой в преговорите със Северна Македония

0
154

Кирил Петков обеща да сложи край на възпрепятстването от страна на София на кандидатурата на съседката за присъединяване към блока, пише изданието

„Новият премиер на България даде знак, че София ще прекрати възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към ЕС, след като правителството му встъпи в длъжност. Кирил Петков беше избран за министър-председател от парламента на страната в понеделник. Това се случи, след като неговата партия взе най-голям дял от гласовете на изборите през ноември. Той направи заявката и потвърди ангажимента на България към НАТО и Запада“, посочва Financial Times в своя статия.

„Ние сме на 100 процента за политиките на НАТО и ЕС“. Това заявява Петков в интервю за изданието преди гласуването в понеделник.

„Ще предложим нова процедура за Северна Македония, това трябва да стане бързо, в кратък период от време, не повече от 6 месеца“, заявява той.

„Обратният завой идва, след като миналата година България наложи вето на преговорите на съседката си за присъединяване към ЕС на фона на спорове за история и идентичност“, отбелязват от изданието и припомнят как след три проведени парламентарни избори се стига до сформирането на коалиционно правителство.

Financial Times отбелязва като най-голямо предизвикателство пред новото правителство кризата с коронавируса в страната. Изданието припомня, че България е сред държавите с най-високи нива на смъртност в света и в същото време сред тези с най-ниски нива на ваксинация.

„Със сигурност трябва да увеличим ваксинациите“, каза Петков в интервюто и допълва, че ще отпусне бюджет за кампания. По думите му това е колкото здравна програма, толкова и икономическа. „Не можем отново да затворим България”, допълва Петков.

„Бъдещият министър-председател също ще се сблъска със сложен външнополитически баланс в момент, когато Русия играе все по-настоятелна роля в региона“, се отбелязва в статията.

Петков заявява пред изданието, че новото правителство ще постави нова основа дискусиите със Северна Македония. „Ще използваме работни групи… да се изработят решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история“, допълва той пред Financial Times.