Фандъкова настоява за компенсации за „Топлофикация“, транспорта и метрото

0
73
Йорданка Фандъкова

Кметицата иска среща с Кирил Петков заради цената на природния газ и тока

Столичната кметица Йорданка Фандъкова иска среща с премиера Кирил Петков заради покачващата се цена на природния газ.

„Видяхме от 1 януари отново, и то с 30%, се покачи цената на газа. Това за много от нашите дружества е изключително тежко. „Топлофикация София“ продава на цени от 47 лв. за газ, а купува на 133 лв.“, коментира пред журналисти Фандъкова.

Тя припомни, че още преди празниците е поискала среща с Кирил Петков, а днес отново е заявила това желание.

„Същото важи и за столичния автотранспорт. Повечето от новите автобуси са на природен газ. Само до Нова година 8 млн. лв. беше загубата от разликата в цената. Това е непосилно, така че очакваме компенсациите за природен газ“, допълни тя.

Фандъкова заяви, че ситуацията е тежка и затова са нужни спешни разговори. По думите ѝ са нужни компенсации, иначе няма как да се осигури топлината на софиянци.

„Преди Коледа имахме среща с енергийния министър. Това бяха първите му дни като министър. Обсъждахме ситуацията с „Топлофикация“. Поставихме си съвместни задачи. И той прие, че трябва да има компенсации и за покачващите се цени на газа. Така че какъв ще бъде механизмът наистина трябва час по-скоро да се вземе решение. Защото по старите данни за януари загубите трябваше да бъдат 90 милиона“, заяви Фандъкова.

Само преди няколко дни стана ясно, че само за ноември сметката за ток на столичния метрополитен е 3 500 000 лева, а компенсациите са 665 000 лева. По думите на Фандъкова сумата е крайно недостатъчна.

„Ситуацията с градския транспорт остава тревожна. На фона на понижените собствени приходи заради спада в превоза на пътници заради пандемията, разликата е около 50 милиона по-малко приходи. Към това като добавим тези огромни допълнителни разходи за електроенергия, ситуацията остава много тревожна“, коментира тя.

Повишаването на цената на природния газ също ще се отрази негативно на общинските дружества.